Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie

Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie
Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie

Kopytka ruskie to nic innego jak tradycyjnego kopytka, ale z dodatkiem sera białego. Wychodzą bardzo delikatne, mięciutkie i pyszne. Można je podawać jako samodzielne danie, z omastą z cebuli lub boczku, na słodko ze śmietaną i cukrem albo z sosem pieczeniowym czy pieczarkowym, a także jako dodatek do jakiejś pieczeni lub gulaszu. Kopytka z serem jest to bardzo tania potrawa, prosta do zrobienia, choć nieco pracochłonna.

 

Składniki na kopytka ruskie (około 4 porcje):

    • 1 kg ziemniaków
    • 250 g twarogu półtłustego
    • 80 g mąki (pół szklanki)
    • sól

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i podstawiamy do przestygnięcia. Ser i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Można też ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub utłuc tłuczkiem na puree, a ser rozdrobnić widelcem. Do ziemniaków i sera dodajemy mąkę i sporą szczyptę soli. Składniki zagniatamy ręką, do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na około 4 części i przekładamy na blat czy stolicę. Jeśli ciasto lepi się do ręki, blat można podsypać mąką. Z każdego kawałka formujemy walec nieco grubszy od kciuka i lekko go spłaszczamy. Walec kroimy na około 3,5 cm kawałki. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Zmniejszamy gaz, aby woda tylko lekko bulgotała. Do wody wrzucamy kopytka partiami po około 15-20. Gotujemy je chwilkę, maksymalnie minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka wyławiamy łyżką cedzakową i podajemy ciepłe.

Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie
Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie

 

Zobacz inne przepisy na kluski do obiadu:

Pampuchy na parze z sosem pieczarkowym

Kluski ruskie – pyszny domowy obiad

Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną

Jaglane kluski z sosem grzybowym

Kluski śląskie – prosty i tani pomysł na obiad

Gnocchi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

Print Friendly, PDF & Email