Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą jest gęsta, aromatyczna i bardzo sycąca. Idealnie rozgrzewa w pochmurne, dżdżyste jesienne dni. Odpada przy tym odwieczny dylemat pomidorówki — z makaronem, czy z ryżem?

Ta trzecia opcja z czerwoną soczewicą jest i najsmaczniejsza i najzdrowsza. Muszę stwierdzić, że czerwona soczewica i pomidory to przesmaczny duet, warto wypróbować.

Składniki:

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 l bulionu
  • 200 ml domowego przecieru pomidorowego/pomidorów z puszki
  • 1/2 marchewki
  •  1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, kurkuma
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • śmietana — opcjonalnie
  • zielenina

Przygotowanie:

  • obraną posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle w garnku, w którym przygotowujesz zupę
  • dodaj obraną, pokrojoną w kostkę marchew i przesmaż razem. Zalej bulionem i gotuj kilka minut
  • do garnka wlej przecier pomidorowy i gotuj dalej
  • w międzyczasie opłucz pod bieżącą wodą na sitku czerwoną soczewicę. Dodaj do garnka i gotuj 15 minut. Na koniec dosmacz solą, pieprzem z młynka
  • podawaj ze śmietaną i posiekaną zieloną pietruszką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *