piątek, 2 października 2020

Szarlotka z kruszonką i prażonymi jabłkami




Pyszna, mięciutka ,wprost rozpływa się w ustach. Duża ilość jabłek i kruszonki. mniam
Idealna do kawy i na niedzielę. Prażone jabłka z cytryną idealnie podkreślają jej smak- jedna z najlepszych szarlotek jakie jadłam, polecam gorąco



Składniki:
  • na kruche ciasto:
  • 200 g maki pszennej
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18 %
na masę jabłkową:
  • 1,5 kg obranych jabłek
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl wody
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki kaszy manny
na kruszonkę:
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
Przygotowanie:
Zobaczcie film jak robię to ciasto krok po kroku 👇👇👇


Zaczynamy przygotowanie od kruchego ciasta. Zagniatamy dokładnie wszystkie składniki na ciasto.
Kulkę z ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
W międzyczasie obieramy i wydrążamy  jabłka , następnie kroimy w grubą kostkę. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z nich sok. 
2/3 soku z cytryny i skórkę cytrynową dolewamy do jabłek i mieszamy. W dużym garnku mieszamy wodę ,cukier i  resztę soku ze skórką cytrynową, wrzucamy połowę jabłek i zagotowujemy ,jak się zagotują to zmniejszamy ogień i dodajemy łyżkę masła i prażymy przez 20 min, po tym czasie dodajemy pozostałe jabłka i prażymy jeszcze ok 10 min, po tym czasie wyłączamy i studzimy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki ,rozwałkowujemy na spodzie blaszki (28x24 cm ) i z powrotem do lodówki na ok 30 min.
Przygotowujemy kruszonkę -dajemy do miseczki  mąkę, cukier i masło ,rozgniatamy między palcami ,aż powstanie kruszonka.
Wyjmujemy ciasto z lodówki posypujemy go kaszą manną ,jabłka przestudzone mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na kaszę mannę, wygładzamy, na wierzch wysypujemy kruszonkę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra dół) i pieczemy ok 60 min.
Ciasto musi porządnie wystygnąć zanim zaczniemy kroić, najlepiej jak postoi kilka godzin w lodówce,
Wierzch można jeszcze posypać cukrem pudrem lub polać lukrem .
Smacznego:)




 Zapraszam również po inne moje przepisy na ciasta:

4 komentarzy

  1. Cudna... znowu będę musiała upiec i zjeść, a boczki rosną. Bardzo mi się tu podoba, często wpadam, bo fajne przepisy i dobrze podane, nie mówiąc już o pięknych fotkach. Pozdrawiam. Alicja

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Rodzina nie może się doczekać

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaraz biorę się za pieczenie bo wygląda super 👌

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry przepis, szarlotka wyśmienita, ciasto się rozpływa. zwiększyłam proporcje żeby było na standardową prostokątną blaszkę, dodałam łyżeczkę proszku. Pozdrawiam, dziękuję za Pani przepisy, lubię je oglądać na YouTubie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!