czwartek, 1 października 2020

Domowe Monte

 Domowe Monte deserek którym zajadają się mali i duzi. Zdrowa przekąska bez zbędnych ulepszaczy. Niewyszukane składniki a przygotowanie jest banalnie proste.

6 małych deserków

1 budyń waniliowy (40g) z cukrem
500 ml mleka
200ml. słodkiej śmietanki do ubijania 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka ciemnego kakao
1 czubata łyżka masła orzechowego

Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu następnie przykryj folią spożywczą tak aby pokrywała całą powierzchnię budyniu i odstaw do całkowitego wystudzenia. (zapobiegnie to tworzeniu się grubego kożucha )
Śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na gęsty krem i dodaj do zimnego budyniu. Zmiksuj całość na niskich obrotach miksera. 
Tak przygotowaną masę budyniową podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj kakao, masło orzechowe i zmiksuj do połączenia składników. 
Do pucharków nakładaj po ok 2 solidne łyżki ciemnej masy następnie wykładaj taką samą ilość jasnej masy.
Można dodatkowo posypać kakao i posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego:)





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz