Piernikowe Ciasteczka Dyniowe Z Marcepanem I Lukrem Pomarańczowym

by - 9/25/2020 06:00:00 AM

Puszyste i bardzo mięciutkie ciasteczka dyniowe z nutą piernikową. Ta przyprawa piernikowa idealnie wpasowała się, ale możecie zamiast niej dodać cynamon i np. skórkę z pomarańczy :)







Składniki na około 20 sporych ciastek:

  • 75 g masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 180 g puree z dyni (puree z dyni upieczonej)
  • 1 jajko kl L
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • odrobina startej skórki z pomarańczy
  • marcepan do nadzienia
Lukier pomarańczowy:
  • odrobina soku z pomarańczy oraz startej skórki
  • cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący

1. Cukier z masłem ucieramy, do utartego wbijamy jajko, znów ucieramy a następnie dodajemy puree z dyni, mąkę, proszek oraz sodę i przyprawy. Wszystko mieszamy, do uzyskania lepiącego ciasta.
2. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta, w środek wciskając do każdego ciasteczka kawałek marcepanu. 
3. Ciasteczka pieczemy w 180 stop. przez 12-15 minut.

4. Wystudzone ciasteczka polewamy utartym wcześniej lukrem pomarańczowym. Smacznego !




Podobne Posty

4 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych