środa, 30 września 2020

Wędlina parzona z indyka z suszonymi pomidorami

Nie ma to jak domowe wędliny, są o wiele zdrowsze od sklepowych i o wiele smaczniejsze. Dziś mam dla was wędlinę z indyka, która może przygotować w domu każdy. Nie trzeba do niej żadnego specjalnego sprzętu ,jedynie maszynkę do mielenia i możecie cieszyć się domowym mięskiem na kanapki. Użyłam  mojego ulubionego zestawu dodatków - czyli suszonych pomidorów i czarnych oliwek. Wędlinka wychodzi naprawdę soczysta i pyszna -gorąco polecam.....

Więcej przepisów na domowe wędliny znajdziecie Tutaj  ,a mam już ich naprawdę sporo, wszystkie sprawdzone i pyszne .....



Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • garść czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka soli (ok 10 g )
  • pół łyżeczki peklosoli (ok 5 g )
  • pół łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/3 szkl zimnej wody
Przygotowanie:
Zobaczcie film jak robię taką wędlinę krok po kroku 👇👇👇  



Ok 1/3 mięsa kroimy w kostkę , resztę mielimy w maszynce do mielenia na średnim sitku (4 mm) razem z suszonymi pomidorami. dodajemy sól, peklosól i pieprz. 
W osobnej miseczce mieszamy ze sobą suszone pomidory w proszku, bazylię, czosnek, ok jedną łyżeczkę tej mieszanki dodajemy do mięsa , resztę odkładamy do obtoczenia mięsa.
Mięso z przyprawami i wodą wyrabiamy dokładnie ręką aż wchłonie całą wodę i zacznie się kleić. Jeśli macie szynkowar to możecie dalej zrobić w nim mięso, ale nie każdy ma ,więc dalej robimy bez szynkowara.
Na blacie rozkładamy gazę (kilka krotnie złożoną ),na środek rozsypujemy resztę naszej mieszanki przypraw, na przyprawy kładziemy mięso. Zawijamy gazę jak najciaśniej dookoła mięsa (wszystko dokładnie widać na filmie powyżej 👆)jak cukierek, tak żeby przyprawy które rozsypaliśmy dookoła obtoczyły naszą wędlinkę ,nadając mu kształt, jak najbardziej zbity. Następnie bierzemy kawałek rękaw do pieczenia rozcinamy ,żeby był jeden płat folii i owijamy dookoła nasze mięso jak najciaśniej ,zawiązujemy końce sznurkiem, dodatkowo dobrze jest przewiązać sznurkiem przez środek.
Tak przygotowaną wędlinę wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem i na najmniejszym ogniu parzymy  przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby stężała i ładnie się kroiła.

Jeśli chcielibyście kupić sobie taką maszynkę do mielenia to polecam gorąco ,bo jest rewelacyjna 



6 komentarzy

  1. Czy można zrobić bez peklosoli, jeśli tak to ile dodać zwykłej soli na kg piersi (u mnie z kurczaka)? Do masy nie trzeba dodać żelatyny, by było zwarte przy krojeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możnadac tylko zwykła sól ok 1 łyżeczkę i trochę, trzeba próbować do smaku ,ja żelatyny nie dodaję bo bez niej i tak bardzo dobrze się kroi.pozdrawiam

      Usuń
  2. A ja mam takie pytanie: czy po dojściu już do etapu owinięcia mięska w gazę i folię można je gotować na parze a nie w wodzie, jeśli tak to ile czasu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam do Pani pytanie : czy nie przesusze tej roladki jeśli zamiast gotowania w folii upiekę w foremce ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!