Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką


okragke-ciasto-z-fioletowymi-sliwkami

No i  nadeszła Pani Jesień! Osobiście bardzo lubię te porę roku za mnóstwo pysznych sezonowych owoców i warzyw. W tym roku na pierwszy ogień idzie piękna i fioletowa węgierka. Można z niej między innymi zrobić przepyszne klasyczne powidła albo obłędne kruche ciasto z bezą.

A ja tym razem wykorzystałam je w bardzo prostym i znanym wszystkim przepisie. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką wyszła przepyszna i zniknęła w oka mgnieniu, nie zdążyła nawet jeszcze do końca wystygnąć. Oznacza to tylko jedno, była baaardzo smaczna! I aż się dziwię, że przepis ten nie pojawił się na blogu wcześniej.


Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką

 

Krucha tarta ze śliwkami

Proporcje na formę o średnicy 23 cm

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 2 łyżki tartej bułki
  • 400 g śliwek węgierek

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 70 g cukru
  • 100 g mąki

 

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
  • Składniki na kruszonkę miksujemy i wkładamy do lodówki.
  • Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki.
  • Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką, układamy śliwki posypujemy kruszonką.
  •  Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut.


Komentarze