wtorek, 29 września 2020

Jaglana tarta ze śliwkami

 Jaglana tarta ze śliwkami

Tarta grzechu warta. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty. Chyba dlatego właśnie, że jest w tym prostym cieście bogactwo smaku choć wygląda całkiem niepozornie i zawiera niewiele składników. Bardzo prosta, bez białego cukru i glutenu także idealna dla osób z różnymi nietolerancjami. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki jaglanej (dostępna na Skworcu.pl)
  • 120 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem) 
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki erytrolu

Podane składniki przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy ok 15 minut w 180 st. C

Śliwki:

  • 1 kg śliwek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Umyte śliwki przecinamy na pół, usuwamy pestki, a następnie połówki śliwek kroimy jeszcze na pół. Mąkę cukier i cynamon mieszamy ze sobą, a następnie ze śliwkami. Śliwki układamy na podpieczonym spodzie blisko siebie i pieczemy 30 minut w 180 st. C

 Jaglana tarta ze śliwkami

Jaglana tarta ze śliwkami



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...