wtorek, 29 września 2020

Gołąbki w kapuście pekińskiej

Bardzo smaczne gołąbki w kapuście pekińskiej w sosie pomidorowym. Równie smaczne jak te tradycyjne w białej kapuście a ich dodatkową zaletą jest to że robi się je bardzo szybko.

10 sztuk gołąbków
1 duża kapusta pekińska
350 gramów mięsa mielonego wieprzowego
100 gramów zwykłego białego ryżu 
1 mała cebula
sól
pieprz
majeranek
malutki ząbek czosnku
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego ( 2 czubate łyżki)
łyżka masła + 1 łyżka oleju

Ryż ugotować i wystudzić.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu.
Mięso mielone przełożyć do miski dodać przyprawy, ryż i podsmażoną cebulkę. Masę na gołąbki dokładnie wymieszać.
Liście kapusty oddzielić opłukać pod zimną wodą następnie zalać wrzątkiem i odstawić na ok 3-4 minuty aby nieco zmiękły.
Następnie liście osączyć i odciąć grube końcówki.
Na każdym liściu układamy porcję farszu złożyć boki do środka i zwijamy gołąbki w rulon.
Mniejsze liście można ułożyć jeden na drugim na tak zwaną zakładkę.
Na dużej patelni lub w dużym garnku roztopić masło z dodatkiem oleju. Włożyć gołąbki łączeniem do dołu i smażyć aż się lekko przyrumienią. Następnie wlać ok 2 szklanki wody ( 500 ml.) przykryć pokrywką i gotujemy na małym ogniu ok. 30-40 minut.
Ugotowane gołąbki przekładamy na talerz. Do pozostałego wywaru dodać koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru. Sos zagęszczamy mąką ( ok. jedna łyżka mąki wymieszana z jedną trzecią szklanki zimnej wody)
Gotowy sos doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Gołąbki można przełożyć z powrotem do sosu lub polać sosem przed podaniem.
Smacznego:)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz