września 18, 2020

Kremowa zupa z kukurydzy z chrupiącym boczkiem

 

Zimniej się trochę ostatnio zrobiło i od razu poczułam ochotę na jakąś zupę. Jeżeli też tak macie to proponuję Wam przepis na zupę krem z kukurydzy- gęsta i pożywną, z dodatkiem chrupiącego boczku.

Zupę najlepiej przyrządzić ze świeżej kukurydzy, teraz w sezonie, chociaż jak nie macie takiej możliwości to można także użyć kukurydzy z puszki. 

Talerz takiej zupy i od razu robi się cieplej na ciele i duszy:)


Kremowa zupa z kukurydzy z chrupiącym boczkiem

2 pory

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

506 kolb świeżej kukurydzy

2 litry rosołku albo wywaru warzywnego

4 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

ok 200 g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie kawałki

Wykonanie:

Pory pokroić na kawałki, w garnku rozgrzać masło i oliwę, podsmażyć pora ok 5 minut.

Z kolb okroić ziarna, dodać do garnka i zalać rosołkiem. Gotować ok 25 minut.

W tym czasie na suchej patelni usmażyć boczek tak, żeby tłuszcz się wytopił i boczek zrobił się chrupiący - odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zupę zmiksować, dodać śmietanę i wymieszać, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Podawać z pokruszonym boczkiem.





1 komentarz:

  1. Zapraszam do grupy dla blogerów gdzie można budować swoje zasięgi i promować strony. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger