Paella

  • 2 szklanki ryżu
  • 150 g krewetek
  • 100 g kalmarów
  • 1 filet z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebula
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • cytryna
  • zielona pietruszka
  • świeża kolendra

Na dużą patelnię wlej olej rzepakowy i  podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, krewetki i kalmary. Po chwili wsyp ryż, a następnie wlej bulionu oraz białe wino– wymieszaj całość i gotuj przez kilkanaście minut, ciągle mieszając. W dalszej kolejności dodaj pokrojone pomidory i papryczkę chili. Na koniec dopraw paellę cytryną, szafranem, solą oraz pieprzem. Przed podaniem dodaj posiekaną pietruszkę oraz kolendrę.

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑