środa, 23 września 2020

Sernik z mlekiem w proszku

 Rozpływający się w ustach serniczek z mlekiem w proszku. Szybki do zrobienia, na spodzie z herbatników. Sernik jest kremowy i delikatny... Wierzch można polać białą czekoladą, mleczną lub po prostu posypać cukrem pudrem, w każdej wersji będzie pyszny. 






Składniki blaszka 23/33:

spód:

herbatniki 200 g,

masa serowa:

ser z wiaderka 1,5 kg,

jajka 9 szt,

budyń śmietankowy 3 szt (każdy po 40g),

cukier 1,5 szklanki,

mleko w proszku 2 i 1/4 szklanki,

olej 1 szklanka,

mleko zimne 2 i 1/4 szklanki,

polewa:

czekolada mleczna 150 g,

mleko 5 łyżek,

dodatkowo:

kandyzowana skórka pomarańczy 1 garść,

Sposób przygotowania:

Ser, żółtka i budynie miksujemy do połączenia. Stopniowo dodajemy olej, a następnie mleko w proszku. 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Do ubitej piany dodajemy po trochę masy serowej i zimnego mleka, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. 

Herbatniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy masą serową, aby nie wypłynęły na wierzch, a następnie wylewamy całą masę. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170st.C przez 1 godzinę. Gdy ciasto zacznie się rumienić to należy go delikatnie przykryć papierem do pieczenia, aby wierzch się nie przypalił. Upieczony sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Czekoladę łamiemy do rondelka. Dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy. Mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie dekorujemy wierzch ciasta i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy. 

Przepis znaleziony na grupie.

Link do przepisu: kasiawgarach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz