Najlepsze domowe Maxi Hot Dogi z karmelizowaną cebulą

Najlepsze domowe Maxi Hot Dogi z karmelizowaną cebulą
Najlepsze domowe Maxi Hot Dogi z karmelizowaną cebulą

Najlepsze domowe Maxi Hot Dogi z karmelizowaną cebulą i frankfurterkami to pyszna przekąska, której nic nie przebije. Jeśli ich spróbujecie, myślę że nie będziecie chcieli żadnych innych. Nie dość, że przepyszne, to takie hot dogi (jeśli kupimy dobre produkty) są też z pewnością zdrowsze od tych kupowanych chociażby na stacjach benzynowych.

Składniki na najlepsze domowe Maxi Hot Dogi (na 2 hot-dogi):

    • 2 półbagietki
    • 4 kiełbaski frankfurterki
    • 2 niewielkie ogórki konserwowe
    • około 50 g sera żółtego
    • ketchup
    • duża biała cebula (może też być zwykła – żółta)
    • 2 łyżki masła
    • spora szczypta soli
    • łyżka miodu
    • łyżeczka octu (jabłkowy lub balsamiczny)

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy karmelizowaną cebulę: cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Cebulę wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem, solimy i smażymy przez 10 minut, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy ocet i miód. Mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 – 3 minuty.

Kiełbaski nakłuwamy i smażymy na patelni z rozgrzaną odrobiną oleju po kilka minut z każdej strony, aż się zarumieni. Ogórki kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce. Półbagietki nacinamy wzdłuż przez środek. Do bagietek wkładamy kiełbaski i posypujemy serem żółtym. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 7 minut w trybie góra-dół. Na roztopiony ser żółty nakładamy cebulę, ogórka, a całość polewamy ketchupem. Podajemy od razu.

Najlepsze domowe Maxi Hot Dogi z karmelizowaną cebulą
Najlepsze domowe Maxi Hot Dogi z karmelizowaną cebulą

Zobacz inne przepisy na domowy fast-food:

Kapsalon – Wyśmienity Fastfood

Frytki Po Amerykańsku – Frytki Z Serem

Chlebki Pita Z Sałatką Gyros

Domowe Hamburgery

Pieczone Nuggetsy Z Kurczaka – Odchudzony Przepis

Frytki Belgijskie Z Piekarnika

Print Friendly, PDF & Email