.

.

czwartek, 24 września 2020

Ciasto Delicja z kremem i jabłkami +FILM

 Cześć Kochani :) 

I mamy jesień :) Osobiście bardzo lubię tą porę roku, oczywiście jak jest słoneczna i kolorowa. 

W kuchni jesień to czas wypieków z jabłkami, więc ja mam dla Was dziś na prawdę wspaniałe ciasto, jedno z moich ulubionych. Ciasto Delicja, składa się ono z mięciuteńkiego biszkoptu, masy jabłkowej, kremu oraz polewy.

Zawsze wychodzi, robi się je łatwo i przyjemnie.

Bardzo polecam, bo na prawdę jest wspaniałe. Należy do listy moich TOP ciast.




Zapraszam Was tradycyjnie na film :) 



SKŁADNIKI

*proporcje są na dużą blaszkę około 25x35cm

***szklanka u mnie to zawsze 250ml

BISZKOPT

-6 jajek 

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-0,5 szkl cukru


KREM

-2 duże budynie śmietankowe po 64g bez cukru 

(lub 3 standardowe po 40g)

-3/4 szkl cukru

-1 litr mleka

-250g masła


WARSTWA JABŁKOWA

-2 łyżki masła

-ok 1300 g jabłek 

-2 galaretki pomarańczowe


POLEWA

-100g czekolady mlecznej lub deserowej

-3 łyżki mleka

-25g masła



Na początek robimy nasz mięciuteńki biszkopt (bardzo polecam ten przepis na biszkopt, rewelacyjnie wychodzi, pięknie rośnie i jest bardzo mięciutki i puszysty)


Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując.

Mamy uzyskać sztywną, błyszczącą pianę. Miksujemy do rozpuszczenia cukru.

Dodajemy żółtka-miksujemy.

Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach. Wykładamy do wyłożonej papierem blaszki. 


Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy około 20 minut do suchego patyczka.



Wyciągamy, studzimy i kroimy na dwa spody.

MASA JABŁKOWA

Do jej przygotowania potrzebujemy 1300g jabłek.

Jabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok.

***pozostały soczek polecam sobie wypić :) 



Do garnka dajemy 2 łyżki masła, rozpuszczamy masło, dodajemy odciśnięte jabłka i smażymy je by zmiękły ok 10 minut. Następnie dodajemy 2 galaretki pomarańczowe i mieszamy. Smażymy mieszając by galaretki się rozpuściły i połączyły z masą.



Masę chwilę studzimy i wykładamy na pierwszy spód biszkoptowy.

Studzimy do końca i wstawiamy do lodówki by stężała.



KREM


Krem jest bardzo łatwy :)

Do garnka dajemy 1 litr mleka, dodajemy 2 duże budynie śmietankowe bez cukru po 64g, lub 3 zwykłe po 40g

dodajemy cukier i wszystko mieszamy do połączenia, gotujemy mieszając, do zgęstnienia.

Powstały budyń studzimy.

***spokojnie można go zrobić dzień wcześniej wieczorem



Do miski dajemy 250g miękkiego masła, dodajemy stopniowo ostudzony budyń.

I krem gotowy.

Krem wykładamy na stężałą masę jabłkową, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem biszkoptowym.




Do miski dajemy składniki na polewę, następnie rozpuszczamy je nad kąpielą wodną lub dajemy na 1 min do mikrofali.

Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji

Polewamy ciasto, ja jeszcze dodatkowo posypałam je posypką :)



Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc :)

Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i na prawdę wspaniale smakuje.

Idealnie nadaje się na wszelkie okazje, święta, imieniny, imprezy itp.







Bardzo polecam i życzę udanych wypieków.


Zapraszam jeszcze raz na film z wykonaniem tego ciasta,  i na  mój kanał na YouTube 



5 komentarzy:

  1. ciasto przepyszne wszystkim domowinką bardzo smakowało dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię delicję serowo jabłkową. Bardzo podobnie tylko zamiast kremu gotuję ser z jajkami, cukrem i budyniem w proszku. Smakowite...








    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zgromadziłam składniki, a jutro biorę się za pieczenie :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry. Czy mogę użyć gotowego musu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko