września 23, 2020

Pancakes na zsiadłym mleku





Składniki:
(około 20 sztuk)
  • 400 g. zsiadłego mleka
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru drobnego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • roztopiona czekolada i owoce do podania

Żółtka oddziel od białek.

Zsiadłe mleko z miksuj krótko z mąką, proszkiem do pieczenia, wanilią, cukrem i żółtkami.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Patelnię mocno nagrzej i posmaruj cieniutką warstwą oleju. Kładź porcje ciasta na patelnię dużą łyżką. Gdy na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się bąbelki przewróć pancakes na drugą stronę. Czas smażenia to 1 minuta z każdej strony.

Podawaj w ulubionymi owocami, sosem czekoladowym, miodem itp.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz