Wytrawna tarta z figami i fetą

okragle-ciasto-z-owocami

Sezon na figi w pełni! Bardzo lubię te słodkie owoce. Kuszą nas swoim kształtem i pięknym kolorem. Wspaniale smakują zarówno na słodko, jak i na wytrwanie. Dziś zapraszam Was po bardzo prosty przepis na ich wykorzystanie. Wytrawna tarta z figami i fetą może być podana na ciepło, ale będzie też pyszna na zimno. Zjedzcie ją tak, jak najbardziej lubicie!

 

Wytrawna tarta z  figami i fetą

 

 

Wytrawna tarta z figami i fetą

Proporcje na formę o średnicy 23 cm

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 

Nadzienie:

  • 100 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • olej do smażenia 
  • 2 figi
  • 2 jajka
  • 200 ml gęstej śmietany 18% 
  • 50 g fety
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • gałązki świeżego tymianku



Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Na lekko podsypanym mąką blatem wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy, także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.
 
Cebule kroimy w piórka, a pieczarki w plasterki. Cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, dodajemy pieczarki i smażymy razem przez 5 minut. Solimy i pieprzymy.  

W misce  mieszamy jajka, śmietanę, połowę pokruszonej fety, pieczarki z cebulą i przyprawy. Masę wylewamy na podpieczony spód. Figi kroimy w plasterki i układamy na wierzchu.

Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, aż masa się zetnie. Po upieczeniu posypujemy pokruszona feta i listkami świeżego tymianku.

 

 


 

 

Komentarze