sierpnia 31, 2020

Pulpety z mięsa i ryżu duszone z ciecierzycą i marchewką

Pulpety z mięsa i ryżu duszone z ciecierzycą i marchewką

Coś nagle przyszła jesień. Z upałów przeszliśmy szybko w deszcz i chłód. Ja mam nadzieję, że lato jeszcze się nie skończyło i ciepło i słońce jeszcze wrócą, ale tymczasem siedzę pod kocem i mam ochotę na rozgrzewające dania. Idealnie sprawdzą się w takiej sytuacji pulpety z mięsa, ryżu i daktyli duszone w aromatycznym wywarze z ciecierzycą i marchewką. To danie z kuchni perskiej, kojące i pełne smaku.




Pulpety z mięsa i ryżu duszone z ciecierzycą i marchewką
Składniki:
100 g ryżu
1/2 kg mielonej wołowiny
2 cebule
1 łyżeczka mielonego kminu
ok 6 miękkich daktyli suszonych
sól, pieprz do smaku
2 litry rosołu ( albo wywaru warzywnego)
4 marchewki
1 puszka ciecierzycy
1/2 łyżeczki kurkumy
2 nasiona kardamonu ( można pominąć)
kawałek skórki z cytryny
sól, pieprz do smaku
do posypania 2 łyżeczki posiekanej mięty i bazylii

Wykonanie:
Zagotować wodę, przełożyć ryż o gotować 5 minut, przepłukać na sitku zimną wodą i odstawić do odsączenia i lekkiego przestudzenia.
Cebulę drobno posiekać, migdały pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski razem z mięsem, przyprawami i ryże, wymieszać.
Uformować pulpety, odstawić do lodówki na 30 minut.
Marchewkę posiekać w kostkę
W garnku zagotować rosół, dodać marchewkę, ciecierzycę, kurkumę, kardamon, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Delikatnie przełożyć pulpety. Gotować 40 minut.
Na talerzu posypać miętą i bazylią.

Pulpety z mięsa i ryżu duszone z ciecierzycą i marchewką



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger