czwartek, 17 września 2020

Pasztet z indyka i wędzonego boczku

 




Składniki:

350 g mięsa z piersi indyka (bez skóry i kości)
250 g boczku wędzonego (bez skóry i chrząstek)
200 g wątróbki drobiowej
100 g pieczarek
1 cebula
2 jajka
1 sucha kajzerka
600 ml wody
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki oleju (+ olej do natłuszczenia formy)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz



Sposób wykonania:

 Mięso z indyka, boczek oraz oczyszczone wątróbki drobiowe, liście laurowe oraz ziele angielskie wkładamy do garnka zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 45 minut. 
Mięso wyjmujemy z garnka a część wywaru przelewamy do miski , wkładamy do niego kajzerkę i moczymy około 5 minut i odsączamy. Wywar wylewamy.
Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Odsączoną bułkę, pieczarki z cebulą oraz mięso przepuszczamy dwa razy przez maszynkę o najmniejszych oczkach.
Następnie do masy wbijamy jajka, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Formę keksową smarujemy olejem i przekładamy do niej masę.
Foremkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...