Zupa krem z dyni to obowiązkowa propozycja do zaserwowania jako jesienne danie. Aromatyczna, aksamitna i bardzo sycąca.
Moja zupa krem z dyni jest naprawdę przepyszna. Ta rozgrzewająca zupa jest idealna na takie chłodniejsze jesienne czy nawet zimowe wieczory. Najbardziej mi smakuje ze świeżym imbirem, batatami (można zamienić na ziemniaki) i dodatkiem curry. Koniecznie ją wypróbujcie, bo naprawdę warto!
Pewnie się zastanawiasz, która dynia będzie najlepsza do zupy?
Dynia hokkaido przepisy
Już podpowiadam! Jak dla mnie dynia hokkaido, która znajduje się na moich zdjęciach (taka okrągła, ciemnopomarańczowa o złotawym miąższu). Pochodzi ona z Japonii i jest bardzo zgrabna oraz malutka. Oprócz tego, że dynia hokkaido pasuje jako baza do zupy (krem z dyni), to także świetnie nadaje się do gotowania na parze. Można ją także użyć do ciasta.
A może szukasz innych przepisów z dynią w roli głównej? Zapraszam do wypróbowania:
Przepis na: Zupa krem z dyni
Składniki:
- 2 kg dyni (po obraniu i bez pestek ok. 1 kg)
- 1 łyżeczka soli
- 500 g batatów lub ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 cm korzenia imbiru
- 1,5 litra bulionu
- 1 większa marchewka
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 100 ml śmietanki kremówki + łyżka do dekoracji
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Zobacz również:
Jak zrobić zupę krem z dyni?
Wykonanie:
Dynię hokkaido można upiec w piekarniku (ok. 30 minut w temp. 190 stopni), ja ją obrałam, pokroiłam na kawałki, a pestki wyrzuciłam.
Bataty lub ziemniaki (ok. 500g), a także marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Korzeń imbiru (ok. 3-4 cm) obieramy za pomocą łyżeczki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość smażymy na patelni na małej ilości masła klarowanego lub oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (3-4 ząbki) i imbirem.
Smażymy około 5 minut na małym ogniu. W tym czasie do większego garnka wlewamy ok. 1,5 litra bulionu, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu.
Do gotującego się garnka dodajemy zawartość patelni (dynię, bataty oraz marchewkę). Dodajemy także 1/2 łyżeczki curry, papryki słodkiej i szczyptę papryki ostrej, gotujemy przez około 40-50 minut.
Jeśli nie wyparuje Wam zbyt dużo bulionu w trakcie gotowania, wtedy przed blendowaniem polecam sobie odlać duży kubek płynu i odłożyć na bok (nie wylewać!).
Na końcu wlewamy ok. 100-150 ml śmietanki kremówki, blendujemy za pomocą blendera ręcznego na gęsty krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, wtedy stopniowo dolewamy odlany w kubku bulion (kontrolując w ten sposób jego gęstość). Smacznego!
Komentarze
Witam
Jaki bulion rozrobić? Rosołowy czy warzywny ?
W sumie obojętnie, robiłam ostatnio na rosole, ale na warzywnym też będzie pycha 🙂
Pyszna !!!!!
Bardzo się cieszę, że smakuje! ❤️
Hmm musze spróbować tą wariację.
Polecam również przepis mojej koleżanki 🙂
https://pranatman.pl/food/k…
Wo wow wow pycha!
Asiu ten krem z dyni wychodzi obłędnie! Mąż powiedział, że to najlepsza zupa jaką zrobiłam przez ostatnie 5 lat, więc mega pochwała… :]
Moja ulubiona jesienna zupa :))