Skip to content

Grzyby po diabelsku

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Grzyby po diabelsku, czyli pyszna sałatka z leśnymi grzybami, cebulą, pomidorami i ostrymi przyprawami. Idealna do tego, by ją zawekować, a następnie zimą wyjąć i zjeść ze smakiem. Mamy tutaj sporo ostrej papryki, trochę chili i pieprzu, ale oprócz tego całość jest słodko-kwaśna.

Te grzyby to przepyszny sposób na wykorzystanie niedużych kapeluszy. Oprócz grzybków w occie powinny stać obowiązkowo w naszej spiżarni. Są przepyszne!

grzyby po diabelsku

 

Grzyby po diabelsku


Grzyby po diabelsku – składniki na 6-7 słoiczków średniej wielkości. 

  • durszlak ugotowanych grzybów leśnych
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 2 x 200g
  • 5 cebul
  • 2 liście laurowe
  • 10 kulek pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka pieprzu
  • pół płaskiej łyżeczki chili
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru.

 

Grzyby po diabelsku – wykonanie:

  1. Grzyby umyć i gotować 20 minut w posolonej wodzie. Najlepiej nadadzą tutaj się małe kapelusze. Większe natomiast pokroić w paski. Nie podaję wagi początkowej grzybów, by nie wprowadzać nikogo w błąd (mokre grzyby ważą więcej). Ważne, by po ugotowaniu był durszlak. Grzyby po ugotowaniu odcedzić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać część z oleju. Włożyć na patelnię cebulę, posolić ją i zeszklić. Następnie dodać czosnek pokrojony w paseczki i minutę podsmażyć (nie dłużej – czosnek po zarumienieniu staje się gorzki, a tego chcemy uniknąć).
  3. Do cebuli dołożyć grzyby i razem podsmażyć. Spróbować czy są wyczuwalnie słone. W razie potrzeby dosolić. Później już nie będziemy dodawać soli.
  4. Przygotować zalewę: do rondla wlać pozostały olej, ocet, wodę, włożyć koncentrat, cukier. Wsypać wszystkie przyprawy, czyli: 2 liście laurowe (pokruszone), pieprz, paprykę, kulki pieprzu i ziela angielskiego.
  5. Do grzybów dodać zalewę i zagotować.
  6. Gorące grzyby po diabelsku nakładać do wyparzonych słoików i szybko zakręcać. Postawić do góry dnem. Dla pewności grzybki można pasteryzować przez 10 minut.

Smacznego!

 

Może zainteresują Cię także:

Grzyby w occie – przepis mojej babci 

Sos camembert z grzybami 

Zupa grzybowa

Ravioli z borowikami 

grzyby po diabelsku

8 komentarzy

  1. DOMINIKA
    17 września, 2020 @ 6:46 am

    Czy można grzyby zamienić na pieczarki

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      17 września, 2020 @ 12:32 pm

      tak, mozna

      Reply

  2. Sandra
    8 października, 2020 @ 3:18 pm

    Po jakim czasie można je już próbować?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      8 października, 2020 @ 9:31 pm

      Nie musze leżakować 🙂

      Reply

      • Sandra
        8 października, 2020 @ 10:41 pm

        Jak długo muszą leżakować?

        Reply

  3. Anka
    27 października, 2020 @ 8:49 am

    Takie grzybki na ostro zjadłabym 🙂

    Reply

  4. Alina
    4 sierpnia, 2021 @ 2:59 pm

    Czy można nie dodawać cukru ?

    Reply

    • Katarzyna Rzepecka
      9 sierpnia, 2021 @ 7:38 pm

      Cukier jest tutaj jako konserwant :)Raczej bym nie pomijała.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *