Chleb pszenno -ryżowy bez drożdży

Składniki:

– 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (u mnie bez laktozy)
– 200 g mąki pszennej
– 200 g mąki ryżowej
– 1 łyżeczka soli
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżka siemienia
– 2 łyżki otrębów pszennych do posypania formy
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1-2 łyżki dowolnego oleju

Przygotowanie:

W misce wymieszaj łyżką wszystkie suche składniki ( dwa rodzaje mąk, proszek i sodę, siemie lnianę )

Do tej mieszanki wlej jogurt, który powinien być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzej do 200 C.

Ciasto przełóż  na dokładnie obsypaną otrębami pszennymi formy  ( u mnie mała keksówka wymiary 24x 12 ) . Polej olejem aby skórka była chrupiąca. Piecz 40 minut .

Print Friendly, PDF & Email