.

.

sobota, 12 września 2020

Miodowy orzechowiec z kremem orzechowym +FILM-wspaniałe ciasto na każdą okazję

 Cześć Kochani, 

dziś przychodzę do Was z ciastem niezwykle eleganckim, idealnym na wszelkie imprezy, rodzinne spotkania czy po prostu jako wypiek do kawki.

Jest to wspaniały orzechowiec z rewelacyjnym kremem orzechowym. Ciasto jest na prawdę wspaniałe, bardzo eleganckie. Składa się ze spodów miodowych, jeden z nich jest pieczony z orzechami w miodzie. Całość przełożona jest kremem orzechowym, i polana polewą.






Bardzo Wam polecam to ciasto, jest idealne na każdą okazję, czy to imieniny, czy urodziny, czy święta :) Polecam i zapraszam 


Tradycyjnie zapraszam Was na film na którym pokazuje jak zrobić to ciasto krok po kroku



SKŁADNIKI

*proporcje na dużą blaszkę około 35x25cm


MIODOWE SPODY

-3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania

-3 jajka

-0,5 szklanki cukru 

-4 łyżki miodu 

-1,5 łyżeczki sody-płaskie

-125 g margaryny lub masła 


ORZECHY

-około 30 dag orzechów włoskich posiekanych

-4 płaskie łyżki miodu 

-75g masła  lub margaryny

-4 płaskie łyżki cukru pudru


KREM ORZECHOWY 

-2 żółtka

-1 budyń śmietankowy 40g bez cukru

-0,5 szkl cukru

-2 czubate  łyżki mąki ziemniaczanej

-4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej

-1000ml mleka

-250g masła

-1,5 szkl zmielonych orzechów włoskich

-1 łyżka żelatyny

-ok 50ml gorącej wody


POLEWA 

-100g czekolady deserowej lub gorzkiej

-3 łyżki mleka

-ok 30g masła

Do miski dajemy składniki na spody miodowe, zagniatamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki.






W tym czasie robimy orzechy

Do garnka dajemy cukier puder, miód oraz masło-wszystko podgrzewamy i mieszamy do połączenia, do takiej masy dajemy posiekane orzechy włoskie i wszystko dokładnie mieszamy tak by orzechy pokryły się masą miodowo-maślaną.




Ściągamy z ognia


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Połowę ciasta wałkujemy lub wyklejamy nim dno blaszki, następnie wykładamy na nie wcześniej przygotowane orzechy. Wyrównujemy i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Orzechy na wierzchu powinny się lekko zezłocić.




Spód studzimy.

W takiej samej blaszce pieczemy drugi spód-z drugiej połowy ciasta.

Jednak on powinien się piec krócej, około 10-12 minut do lekkiego zezłocenia.



KREM


Teraz przygotujemy krem. Bardzo Wam go polecam, jest wspaniały.

Bazę kremu można zrobić dzień wcześniej wieczorem.

1,5 szkl orzechów włoskich mielimy.



Do garnka dajemy 2 żółtka, 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g, 0,5 szkl cukru, 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej oraz 1 litr mleka, wszystko mieszamy i zagotowujemy mieszając by sie nie przypaliło.Gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy do niej orzechy i wszystko mieszamy najlepiej trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia. 

Po gotowaniu z orzechami  budyń zrobi się rzadszy, ale tak ma być.



Budyń studzimy.

Następnie do miski dajemy 250g miękkiego masła i ucieramy je na puch, następnie dodajemy stopniowo, ostudzony budyń (***budyń po ostudzeniu jest gęsty)

Na koniec rozpuszczamy  łyżkę żelatyny w 50ml gorącej wody, studzimy  i dodajemy do kremu miksując energicznie by wszystko się połączyło.



Następnie na dno blaszki dajemy spód z orzechami, wykładamy krem, przykrywamy drugim spodem.




Do miski dajemy składniki na polewę, dajemy do mikrofali na 1 minutę lub rozpuszczamy nad kąpielą wodną, mieszamy i polewamy ciasto, można je na koniec posypać orzechami.



Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.

Następnego dnia pięknie się kroi, jest stabilne, krem jest sztywny, bardzo delikatny i kremowy.

Bardzo Wam polecam to ciasto, jest na prawdę wspaniałe.







Zapraszam jeszcze raz na film na którym wszystko jest pokazane co i jak :)



3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, do tej pory robiłam miodownik z masą z kaszy manny, a tym razem na święta wypróbuję Twój 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto zrobiłam na święta, place lizać. Ten przepis wygrywa! Masa mi się rozdzieliła, więc zblendowałam blenderem, wyszedł wspaniały puch :)
    Polecam spróbować tego przepisu, dla mnie nr 1 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem tragedia 😐

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko