środa, 9 września 2020

PAPRYKA W MUSZTARDZIE - PO CHORWACKU

    Przetworów ciąg dalszy i pyszna papryka w musztardzie 😍. Jeśli znudziła się Wam marynowana papryka bądź szukacie czegoś nowego to ten przepis jest dla Was. To super dodatek do pieczonego mięska na kanapkę , do faszerowanych jajek . Naprawdę warto zrobić parę słoiczków. 


Składniki:

  • 12 dużych , mięsistych papryk
  • 150 ml octu 10%
  • 150 ml wody 
  • 2 łyżki cukru
  • 1łyżka soli
  • 6 liści laurowych 
  • 8-10 ziarenek pieprzu 
  • 150ml oleju
  • 300 g ulubionej musztardy 
Paprykę przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Dokładnie myjemy i kroimy na paseczki. 
Do dużego garnka wlewamy wodę,ocet , sól,cukier oraz liście laurowe z pieprzem. Dorzucamy pokrojoną paprykę. Zalewy jest mało,ale w trakcie gotowania papryka puszcza sok.
Paprykę zagotować, zmniejszyć ogień i tak gotować 5minut. Po tym czasie odcedzić i wystudzić paprykę. 
Musztardę połączyć z olejem i dokładnie wymieszać.  Paprykę połączyć z musztardą, mieszać.
Tak gotową mieszankę przełożyć do czystych słoików i zakręcić. 
Nie trzeba pasteryzować ,wystarczy trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu. 
Jeśli jednak nie macie takiego miejsca można pasteryzować ok 5 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz