Figi nadziewane ricottą, miodem i orzechami



Rewelacyje połączenie smaków: figi nadziewane serem ricotta z odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej, miodem i posienymi orzechami włoskimi. Przepis pochodzi z książki dr Catherine Itsiopoulos pt.: "Dieta Śródziemnomorska Książka Kucharska".

Składniki:
3 świeże figi
100 g sera ricotta lub mascarpone
szczypta gałki muszkatołowej
garść orzechów włoskich i/lub laskowych
łyżeczka miodu

  •  Ser wymieszać z miodem, niewielką ilością startej gałki i połową posiekanych orzechów. 
  • Figi naciąć na krzyż, otworzyć je i napełnić słodką masą serową.
  • Ułożyć na talerzu, posypać odrobina gałki i resztą orzechów.
  • Przed podaniem polać niewielką ilością miodu. 
  • Smacznego!



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne