sos pomidorowy z papryką
przetwory

Sos pomidorowo-paprykowy (do słoików)

Moja spiżarnia powoli wypełnia się po brzegi. Dziś dołożyłam kilka słoików pysznego sosu pomidorowego z papryką. Domowy sos pomidorowo – paprykowy smakuje obłędnie. Jest słodko – kwaśny, taki jak lubię. Taki sos jest idealny na zimno jako dodatek do kanapek czy wędlin, ale równie doskonały na ciepło, podany z makaronem czy ryżem. Przygotowanie sosu pomidorowego z papryką jest łatwe, potrzeba jedynie trochę czasu oraz chęci. Najlepiej przygotować go właśnie teraz, gdy pomidory są dojrzałe i smakują doskonale, a papryka jest stosunkowo tania. Warto wybrać się na ryneczek i zrobić większe zakupy, a następnie przygotować pyszny sos pomidorowo – paprykowy własnoręcznie w domu, a zimą cieszyć się jego smakiem i aromatem! Zapraszam do skorzystania z mojego sprawdzonego przepisu na sos pomidorowy z dodatkiem papryki.

Składniki na sos pomidorowo-paprykowy:
2 kg pomidorów lima
3 duże czerwone papryki
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
3 łyżki octu 10%
1 płaska łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano

sos pomidorowo - paprykowy

Przygotowanie:
1. Pomidory myjemy pod bieżącą wodą i nacinamy je na krzyż. Następnie pomidory zalewamy gorącą wodą, a potem zimną, w ten sposób łatwiej je obierać ze skórki. Obrane warzywa pozbawiamy szypułek i kroimy w kosteczkę. Pomidory przekładamy do szerokiego garnka z grubym dnem. Gotujemy je na wolnym ogniu.
2. W międzyczasie paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na patelni przez około 5 minut. Podsmażone, miękkie warzywa łączymy z pomidorami i całość gotujemy przez około godzinę, aż pomidory się rozpadną.
3. Po upływie tego czasu warzywa studzimy i następnie wszystko blendujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek z sosem ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy pozostałe składniki, czyli jedną łyżkę soli, po trzy łyżki cukru oraz octu, jedną płaską łyżeczkę pieprzu, pół łyżeczki chilli, po łyżeczce papryki słodkiej, oregano oraz bazylii. Sos gotujemy przez około godzinę do odparowania nadmiaru wody i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pamiętajcie o ciągłym mieszaniu!
4. Słoiki oraz zakrętki wcześniej wyparzamy. Gotujący się sos pomidorowo – paprykowy nakładamy chochelką do słoików i od razu zakręcamy. Pamiętajmy aby sosu nie nalewać do pełna, zostawmy około 1 cm przestrzeni. Ranty słoika muszą być czyste i suche. Podane składniki wystarczą na 6 słoików o pojemności 350 ml. Słoiki pasteryzujemy na mokro przez 15 minut. Wybieramy szeroki garnek, na dno kładziemy ściereczki i stawiamy słoiki, zalewamy gorącą wodą do 1/2 wysokości słoika i gotujemy. Czas mierzymy od momentu doprowadzenia wody do wrzenia. Zazwyczaj słoiki stawiam na blacie kuchennym i zostawiam na dzień do obserwacji, sprawdzam czy wszystkie zaciągnęły i dopiero zanoszę je do spiżarni. Smacznego!

sos pomidorowo - paprykowy 2
sos pomidorowo paprykowy 3

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *