Pierogi z dość niecodziennym farszem — pierogi z kaszanką. Z pewnością zachwycą miłośników i pierogów i kaszanki. Oprócz kaszanki z przysmażoną cebulką nadzienie wzbogaciłam dodatkiem wątróbki i jabłka. Muszę przyznać, że ciasto pierogowe wyjątkowo lubi się z kaszanką. Podobne pierogi pojawiły się już na blogu, z nieco odmienną kombinacją składników: kaszanka, ziemniaki i jabłko.

Smak pierogów to głównie smak dobrej jakościowo kaszanki, dlatego warto zaopatrzyć się u dobrego masarza. Pierogi są pyszne, polecam! 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka oleju/masła- opcjonalnie

Składniki na farsz:

  • 30 dkg kaszanki
  • 4 wątróbki drobiowe
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka smalcu
  • pieprz, sól, majeranek

Dodatkowo: skwarki na omastę

Przygotowanie:

  • przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól, olej i dolewać stopniowo gorącą wodę, wyrabiać aż do uzyskania elastycznego ciasta. Przykryć miseczką i odstawić na 15-30 minut
  • kaszankę obrać z osłonki i rozdrobnić widelcem
  • wątróbkę umyć, osuszyć, obrać z powięzi i błonek. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, na końcu dodać jabłko, również pokrojone w drobną kostkę. Przestudzoną wątróbkę pokroić w kostkę, dodać kaszankę, cebulkę, przyprawy i przesmażyć razem. Ostudzić
  • ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować z osobna i wykrawać foremką krążki. Rozłożyć farsz i dokładnie zlepiać, odkładać na ściereczkę kuchenną
  • gotować w dużej ilości osolonej wody przez kilka minut, licząc od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody
  • podawać z domowymi skwarkami. Do pierogów idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty lub sezonowa z pomidorów i kiszonych ogórków

           SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *