czwartek, września 10, 2020

Zapiekanka ziemniaczana


Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekane ziemniaki z warzywami jako dodatek do mięsa lub danie obiadowe na piątkowy obiad.


Składniki:
·       1 mały kalafior
·       1 brokuł
·       ½ kg ziemniaków
·       6 jajek
·       Cebula
·       ½ szk. śmietany 18 %
·       10 dag sera żółtego
·       Sól
·       Pieprz
Sposób przygotowania:
1.   Warzywa brokuł oraz kalafior gotujemy w osolonej wodzie.

2.   Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i również gotujemy w osolonej wodzie.

3.    Cztery jajka gotujemy na twardo a cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

4.   Układamy warstwy w naczyniu żaroodpornym, pierwszą warstwą jest 1/3 ziemniaków.

5.   Następnie brokuł i ponownie 1/3 ziemniaków.




6.   Czwartą warstwą jest kalafior, cebulka oraz obrane i drobno posiekane jajka.



7.   Przykrywamy ostatnią warstwą ziemniaków.

8.   Pozostałe 2 jajka wbijamy do naczynia, roztrzepujemy widelce razem ze śmietaną, doprawiamy pieprzem oraz solą i polewamy zapiekankę.




9.   Posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem i zapiekamy 15 minut w 180°C.

10.           Zapiekanka gotowa.


11.           Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz