poniedziałek, 7 września 2020

Focaccia z pomidorami


Focaccia z pomidorami

Focaccia z pomidorami

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które zyskało popularność na całym świecie. W samych Włoszech w zależności od regionu focaccia smakuje różnie. Może być pulchna, z dodatkiem oliwek, pomidorów, ziół albo też cienka, skropiona jedynie oliwą i posypana solą. O ile pizzę lubię na cienkim cieście, to focaccię zdecydowanie wolę puszystą:) Poniżej podaję przepis na focaccię na drożdżowym cieście, ale w planach mam też focaccię na zakwasie... 

Polecam również przepisy na pizzę 

 

Focaccia z pomidorami

Składniki:

150ml wody

280g mąki (dałam typ 650)

5g świeżych drożdży

0,5 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

dodatki: pomidory koktajlowe, oliwki, cebula, zioła (oregano, cząber, rozmaryn), oliwa, sól gruboziarnista

Wodę, drożdże i 150g mąki wymieszać, przykryć i odstawić na 3-4godziny w temperaturze pokojowej. Następnie dodać pozostałą mąkę, wymieszać (tylko do połączenia składników), przykryć, odstawić na 30 minut. Sól posypać na ciasto, skropić łyżeczką wody, ciasto zagnieść, aż stanie się miękkie i gładkie. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na ok 2 godziny, aż podwoi objętość. Ciasto wyjąć z miski, położyć na oprószony mąką blat, rozciągnąć na kształt formy (u mnie blacha do pizzy 32cm Fackelman). Na cieście rozłożyć dodatki - pomidorki, oliwki, pokrojoną cebulę, zioła. Skropić oliwą i posypać solą. 

Piekarnik nagrzać do 250stC (góra+dół), wstawić ciasto, piec ok 10 minut, az stanie się rumiane, włączyć funckę grill, podpiec jeszcze 2-3 minuty. 

Najlepiej smakuje na ciepło. Można podać jako dodatek do sałatki, do potraw z grilla albo jako przekąskę. 

Smacznego! 

 Focaccia z pomidorami

1 komentarz:

Drukuj