niedziela, 6 września 2020

Zrazy wołowe

Dzień dobry, dziś zaserwuję Wam tradycyjny obiad zrazy wołowe z buraczkami i ogórkiem kiszonym. 



Składniki:
- 500 g wołowiny, lub 4 pocięte plastry/4 kotlety pobite,
- 1 l wody lub więcej do przykrycia,
- 1 włoszczyzna,
- ziele angielskie z 4 ziarenka,
- liście laurowe 4 sztuki,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 papryka czerwona (w tym 4 paski cienkie papryki czerwonej),
- 4 plastry boczku cienkiego np. szynki szwarcwaldzkiej,
- pieprz, sól,
- majeranek,
- kminek,
- 4 łyżeczki musztardy,
- 6-8 śliwek suszonych.

Sos:
- 1/2 cebuli,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 łyżka masła,
- bulion z gotowanych zrazów.

Wykonanie:
Rozbite wołowe kotlety posypujemy solą i pieprzem, majerankiem, smarujemy musztardą, na to kładziemy 1 plaster szynki szwarcwaldzkiej, na dole kotleta pasek ogórka kiszonego, papryki. Zwijamy w rulon. Przekuwamy wykałaczkami, żeby podczas smażenia i gotowania nie rozwinęły się. Następnie na rozgrzanym oleju zrazy smażę z każdej strony do zarumienienia. Na tej samej patelni dodaję masło, podduszam cebulę pociętą w piórka, którą dodaję potem do sosu. Gotuję na małym ogniu (tak aby woda przykrywała zrazy, w razie konieczności w trakcie gotowania dolewam więcej tak aby ciągle były przykryte). Do wody dodajemy woszczyznę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie i liście laurowe, śliwki i resztę papryki. Wodę solę płaską łyżkę (do smaku). Gotuję na małym ogniu do miękkości zrazów. (ok 2 godz. na małym ogniu). Następnie zrazy wyjmuję, do pozostałej wody, dodaję cebulę wcześniej uduszoną, chwilę mieszam, gotuję. Zamiast używać mąki podsmażonej, żeby zagęścić sos, resztki warzyw i śliwki, cebulę blenduję, dodaję śmietanę. Do sosu dodaję zrazy i gotuję w sosie na małym ogniu. Podaje z buraczkami smażonymi i albo z kiszonymi ogórkami.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari