Omlet francuski z serem i szynką

Nie wiem jak Wy, ale ja często popadam w śniadaniową rutynę. Kiedy tylko jakieś danie mi zasmakuje to potrafię przyrządzać je każdego poranka przez długi-niedługi okres czasu. Wychodzę z założenia, że nie mam czasu wymyślać sobie śniadań każdego poranka i denerwować się, jeśli coś pójdzie nie tak. Wolę zrobić coś, co wyjdzie i na pewno będzie pożywne oraz smaczne. Tak jest w przypadku śniadań na słono. Miewam jednak takie okresy, gdzie jadam śniadania na słodko – wtedy tej rutyny nie ma. Jak to wygląda u Was?
Jednym z takich śniadań, które mogłabym jeść dzień w dzień jest omlet francuski z serem i szynką. Błyskawiczny i prosty w przygotowaniu, niewymagający dużego nakładu czasu oraz dużej ilości składników. Poza tym – co dla mnie najważniejsze, można zjeść go i na zimno i na ciepło. Same plusy 🙂
Jeden omlet to około 144kcal, B: 17,3g, T: 8,4g, W: 1,1g.

Składniki:
– 1 duże jajko
– 1 plaster szynki
– garstka startego sera np. piórko
– 1 łyżeczka szczypiorku
– masło klarowane
– sól

Jajko wbijamy do miseczki ze szczyptą soli i rozmącamy widelcem do momentu pojawienia się niewielkiej piany. Patelnię natłuszczamy masłem klarowanym i wylewamy na nią masę jajeczną. Na środku układamy szynkę i ser, posypujemy szczypiorkiem. Gdy tylko spód się zetnie górę i dół omletu składamy do środka, a następnie zawijamy w rulonik wzdłuż jednego z boków, podajemy.
Smacznego!

Dodaj komentarz