Gofry owsiane z kurkami i jajkiem w koszulce

Gofry to nowe placuszki! Od kiedy kupiłam gofrownicę, przyznaję – mam lekką obsesję. Ale to definitywnie zdrowa obsesja, bo szaleje z różnymi odżywczymi ciastami i zwykle podaje je na wytrawnie. Te gofry owsiane z kurkami i jajkiem w koszulce możecie równie dobrze podać nie tylko na śniadanie, ale i na obiad lub kolacje – sprawdzą się o każdej porze.

Gofry owsiane z kurkami i jajkiem w koszulce

Gofry owsiane z kurkami i jajkiem w koszulce

Składniki na gofry (2 porcje – 4 gofry):

  • 50 g (1/2 szklanki) płatków owsianych
  • 50 g (1/2 szklanki) mąki owsianej
  • 3/4 szklanki mleka owsianego (180 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • 1 jajko

Dodatki:

  • 100 g kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli szalotki
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz, gałązka świeżego rozmarynu
  • łyżka masła
  • 2-4 jajka

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane razem z mąką zalewamy mlekiem, dodajemy proszek do pieczenia, sól, erytrol i odstawiamy do napęcznienia na 15 minut.
  • W tym czasie oczyszczamy kurki, czosnek i rozmaryn siekamy, cebule kroimy w półpiórka, cukinię w małe słupki, pomidora w kostkę.
  • Oddzielamy białko od żółtka, ubijamy białko na sztywną pianę. Do masy owsianej dodajemy żółtko i olej, mieszamy, a następnie delikatnie dodajemy białko, mieszając łyżką.
  • Wylewamy ciasto do rozgrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy. Smażymy około 4-5 minut. Po tym czasie wykładamy na kratkę na co najmniej 1-2 minuty.
  • W tym czasie wrzucamy na patelnie masło, dodajemy cebulę, czosnek i rozmaryn i podsmażamy, po minucie dorzucamy kurki i cukinię, solimy i po 2 minutach dodajemy pomidory. Smażymy jeszcze chwilę, około 2 minut, pieprzymy do smaku.
  • Robimy jajka w koszulce. W rondelku zagotowujemy wodę z 1 łyżeczką octu. Jajko wbijamy do małej miseczki. Kiedy woda się zagotuje robimy łyżką wir i delikatnie wlewamy jajko w jego środek. Gotujemy 2,5 – 3 minuty, po tym czasie wyjmujemy łyżką cedzakową. Powtarzamy z pozostałymi jajkami.
  • Gofry podajemy z kurkami, na wierzchu układamy jajko, solimy i pieprzymy.

Wskazówki i zamienniki:

  • Mąkę owsianą możecie zastąpić mieląc płatki owsiane samemu lub blendując je w blenderze
  • Mleko owsiane możecie zastąpić każdym innym mlekiem roślinnym lub zwykłym krowim
  • Jeżeli jesteście uczuleni na gluten zwróćcie uwagę, żeby mąka i płatki miały oznaczenie „bezglutenowe”
  • Możecie dodać od razu całe jajko, bez ubijania osobno białka, gofry będa tak samo smaczne, ale nieco mniej chrupiące
  • Zamiast jajka w koszulce możecie przygotowac jajko sadzone
  • Gofry trzeba jeść zaraz po podaniu – farsz jest ciepły i jeżeli będzie zbyt długo leżał na gofrach to mogą trochę rozmięknąć.
  • To samo ciasto możecie zrobić w słodkiej wersji – wystarzy dodać do środka odrobine erytrolu lub cukru i przygotowac np. te gofry owsiane z borówkami.
  • Ten sam farsz możecie wykorzystać na innym cieście gofrowym np. zrobić gofry z mąki z ciecierzycy i cukinii, gofry jaglane albo pełnoziarniste.
  • Jeżeli nie macie gofrownicy możecie upiec z tego ciasta placuszki

Smacznego!

Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku!

Gofry owsiane z kurkami i jajkiem w koszulce


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *