Kulinarna Chwila: Udka Polonezy Kulinarna Chwila: Udka Polonezy

czwartek, września 03, 2020

Udka Polonezy


Udka Polonezy
Nie ma nic lepszego od pieczonych udek z pieczarkowym farszem. Słynne były roladki tzw. Polonezy, więc czemu nie zrobić z takim samym farszem udek. Wyszły pyszne.


9 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
·       9 udek z kurczaka
·       Przyprawa do kurczak
·       Sól
·       pieprz
·       Olej do smażenia
·        1 cebula
·       ½ kg pieczarek
·       2 łyżki ketchupu pikantnego
·       2 łyżki musztardy sarepskiej
Sposób przygotowania:
1.   Z udek należy wyjąć kości, zaczynając od grubszej części mięsa, odcinamy mięso na około od samej kości, doprawiamy solą oraz przyprawą.


2.   Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

3.   Do cebuli dodajemy bardzo drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.

4.   Pod koniec prużenia dodajemy ketchup oraz musztardę i chwile prużymy.

5.   Gotowym farszem napełniamy kieszonki udek i zawijamy mięso tak żeby farsz był w środku.



6.   Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 35 minut w 180°C.

7.   Udka gotowe.


8.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz