wtorek, 1 września 2020

Szarlotka z lukrem

 Witajcie kochani, dzisiaj przepis na szybką szarlotkę z cytrynowym lukrem. Jeśli macie dużo jabłek do wykorzystania to pakujcie je do słoików na zimę, bo cena jabłek idzie w górę w bardzo szybkim tempie. Jeszcze tak wysokiej ceny to nie widziałam, a co dopiero będzie w zimie...



Składniki blaszka 23/33:

Ciasto:

mąka pszenna 4 szklanki,

cukier 150 g,

margaryna 250 g,

jajko 1 szt,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

śmietana 18% 2 łyżki,

skórka starta z pomarańczy 2 łyżki,

nadzienie:

jabłka obrane i starte 1 kg,

lukier:

cukier puder 1 szklanka,

sok z cytryny 3-5 łyżek,

dodatkowo:

mąka pszenna do podsypywania,

bułka tarta 2 łyżki,


Sposób przygotowania:

Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 1 h. a następnie dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Na ciasto wykładamy lekko odciśnięte jabłka i przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem, które przenosimy na ciasto za pomocą wałka. Pieczemy w 170 st. C przez 1 h. Gdy szarlotka będzie już upieczona to robimy lukier. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i mieszamy energicznie łyżką. Jeśli lukier będzie zbyt płynny to dodajemy więcej cukru pudru, a jeśli będzie zbyt gęsty to dodajemy więcej soku z cytryny. Gotowym lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz