wtorek, 1 września 2020

Ciasto ucierane z polewą czekoladową.

 



Pogoda u nas paskudna. Od rana, cały czas leje deszcz. Strasznie ponuro. 
Robimy dziś z mężem, przecier pomidorowy na zimę. Żeby się nie przepracować, 
dziś 15 kg. W międzyczasie, napisałam przepis na ciasto, które robiłam w weekend. 
Zwykłe, ucierane, babkowe z polewą czekoladową. Nic specjalnego, 
ale bardzo smaczne :) Polewa podkręca smak. 


Składniki:
1 kostka margaryny (250 g.)
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
5 jajek
2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka

Polewa:
1 tabliczka czekolady gorzkiej + 5 łyżek mleka
1/2 tabliczki białej czekolady + 1 łyżka mleka

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, dalej ubijać.
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie utrzeć do połączenia składników. 
Połowę ciasta wyłożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. 


Do drugiej części ciasta, dodać kakao i mleko. Wymieszać, żeby składniki się połączyły. 
Ciemne ciasto wyłożyć na jasne. Wyrównać powierzchnię łyżką, lub widelcem.



Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 40-45 minut.
Gotowe ciasto, zostawić do wystudzenia.

Gorzką czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej. 
Rozsmarować po całości ciasta.
Biała czekoladę również roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej. 
Zrobić wzorki na ciemnej polewie. 








2 komentarze: