sierpnia 26, 2020

Zapiekana owsianka ze śliwkami

zapiekana owsianka ze sliwkami
To zdecydowanie najlepsze śniadanie jakie możecie sobie wyobrazić ze śliwkami w roli głównej. Zapiekana owsianka ze śliwkami i migdałami, ciepła i kojąca podana z zimnym jogurtem greckim. Chrupiący wierzch i kremowe, miękkie wnętrze. Pełno kontrastów ale pyszna całość. Nie mogłam przestać jeść więc uważajcie ;)



Zapiekana owsianka ze śliwkami
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
60 g płatków migdałowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
starta skórka z płowy cytryny
3 łyżki miodu albo syropu z agawy (albo klonowego)
1 szklanka jogurtu
1 szklanka wody
1 jajko
40 g rozpuszczonego masła + ok 20 g do położenia na wierzchu i trochę do posmarowania formy
1/2 kg śliwki węgierki
jogurt do podania

Wykonanie:
w misce wymieszać płatki owsiane i migdałowe z proszkiem do pieczenia i solą.
W drugiej misce wymieszać jogurt, wodę, jajko, słodzidło i rozpuszczone masło - mieszanką zalać suche składniki, dodać skórkę cytrynową i wymieszać całość
Formę do pieczenia wysmarować masłem, na dnie ułożyć wypestkowane śliwki, pokrojone na połówki, zalać masą. Na wierzch położyć kawałeczki masła.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Piec ok 40 minut, podawać ciepłe z jogurtem.
Owsiankę można też jeść na zimno, ale  najlepsza jest ciepła zaraz po upieczeniu.



Zapiekana owsianka ze śliwkami

Przepis pochodzi z książki "Near & far" Heidi Swanson po lekkich modyfikacjach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger