papryka konserwowa
przetwory

Papryka konserwowa

Następnym przetworem, który wzbogaca moją spiżarnię jest papryka konserwowa. Przepis poznałem od mojej mamy, papryka po przygotowaniu jest chrupiąca i lekko ostra. Po prostu musisz spróbować! Prezentują się i smakują całkiem nieźle 😉 

Składniki na zalewę (około 5 słoików):
1 szklanka octu
1 łyżka soli
5 szklanek wody
3/4 szklanki cukru  

Dodatkowo do każdego słoika dodajemy:
liść laurowy
1 łyżka oleju
ząbek czosnku
2-3 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek gorczycy
papryka  

Przygotowanie:
Składniki na zalewę zagotowujemy i odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy słoiki. Do wyparzonych słoików nakładamy liść laurowy, olej, czosnek, ziele angielskie i gorczycę.  Paprykę myjemy i kroimy w paski, oczywiście bez pestek. Następnie paprykę dość ciasno układamy w słoikach i całość zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Tak przygotowanie przetwory pasteryzujemy przez około 10 minut. Smacznego!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *