piątek, 28 sierpnia 2020

Naleśniki po rusku


Naleśniki po rusku, to sycąca i pyszna potrawa. Polecam ją nie tylko zwolennikom pierogów ruskich. Przygotowuje się je dosyć szybko. To idealna potrawa na lato dzięki akcentowi takiemu jak kwaśna śmietana z koperkiem. Mi osobiście bardzo smakuje. Nadwyżkę pakuję zawsze jako śniadanie do pracy.



SKŁADNIKI

Naleśniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 100 ml wody
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Farsz:

  • 650 g ziemniaków
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • olej rzepakowy
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
Do podania:

  • 200 g kwaśnej śmietany 12%
  • mały pęczek koperku

WYKONANIE

Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać sól i zmiksować. Następnie wlać mleko, wodę i olej, wsypać obie mąki i zmiksować do jednolitej konsystencji. Patelnię rozgrzać. Wlewać po jednej chochli ciasta, rozlać je na całej powierzchni patelni i smażyć z obu stron.

Farsz: Ziemniaki obrać, przekroić na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wodę dobrze odcedzić. Do ziemniaków dodać masło i zagnieść. Następnie dodać do nich twaróg i ponownie zagnieść do połączenia składników. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie przełożyć ją na patelnię, polać niewielką ilością oleju i podsmażyć. Cebulkę dodać do ziemniaków i wymieszać. Tak przygotowany farsz mocno doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą. Farsz powinien być wyczuwalnie pikantny.

Składanie naleśników: Na naleśnik wyłożyć równomiernie farsz, nałożyć kolejny naleśnik i docisnąć. Z podanej porcji składników uzyskałam trzy naleśniki z farszem. Tak przygotowane naleśniki podgrzać z obu stron na patelni. Aby naleśniki łatwiej się obracało, to można każdy z nich podzielić na 4 części (przekroić na krzyż). Podawać na ciepło.

Do podania: Koper umyć i drobno posiekać. Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać koperek i wymieszać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz