Owocowo-kokosowe ciasto (deser) bez pieczenia

Owocowo-kokosowe ciasto (deser) bez pieczenia Dziś zapraszam Was na coś pysznego do kawy lub herbaty. Owocowo-kokosowe ciasto bez pieczenia przygotujecie w kilka minut, potem już tylko trzeba poczekać aż dobrze się schłodzi i można już zjadać je ze smakiem. Takie ciasta powstają u mnie pod wpływem chwili. Minimalna ilość składników, proste sprawdzone połączenia smaków i gotowe. Polecam i Wam. Czasem na prawdę nie trzeba dużo, by przygotować coś pysznego.

Składniki:

  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń malinowy
  • 2 pełne łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 0,5 limonki
  • 1 słoiczek jagód leśnych w żelu 190 g (jeśli nie macie można użyć dobre jakości dżemu)
  • pół opakowania ciastek francuskich Brześć
  • groszek ptysiowy Brześć na wierzch
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Dno formy (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.

Pół opakowania ciastek francuskich kruszymy w dłoniach i wykładamy nimi dno. Skrapiamy całość sokiem z limonki.

Pół mleka gotujemy z cukrem i masłem. W drugiej drugiej połowie rozrabiamy budyń. Następnie dosypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i mieszając przygotowujemy gęsty malinowo-kokosowy budyń.

Budyń wykładamy łyżką na nasz ciasteczkowy spód, wyrównujemy wierzch i wykładamy nasze jagody w żelu.

Na wierzch układamy groszek ptysiowy. Całość wkładamy do lodówki na noc.

Przed podaniem oprószamy nasze ciasto cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz