Owocowo-kokosowe ciasto (deser) bez pieczenia Dziś zapraszam Was na coś pysznego do kawy lub herbaty. Owocowo-kokosowe ciasto bez pieczenia przygotujecie w kilka minut, potem już tylko trzeba poczekać aż dobrze się schłodzi i można już zjadać je ze smakiem. Takie ciasta powstają u mnie pod wpływem chwili. Minimalna ilość składników, proste sprawdzone połączenia smaków i gotowe. Polecam i Wam. Czasem na prawdę nie trzeba dużo, by przygotować coś pysznego.
Składniki:
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 500 ml mleka
- 1 budyń malinowy
- 2 pełne łyżki masła
- 2 płaskie łyżki cukru
- 0,5 limonki
- 1 słoiczek jagód leśnych w żelu 190 g (jeśli nie macie można użyć dobre jakości dżemu)
- pół opakowania ciastek francuskich Brześć
- groszek ptysiowy Brześć na wierzch
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Dno formy (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
Pół opakowania ciastek francuskich kruszymy w dłoniach i wykładamy nimi dno. Skrapiamy całość sokiem z limonki.
Pół mleka gotujemy z cukrem i masłem. W drugiej drugiej połowie rozrabiamy budyń. Następnie dosypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i mieszając przygotowujemy gęsty malinowo-kokosowy budyń.
Budyń wykładamy łyżką na nasz ciasteczkowy spód, wyrównujemy wierzch i wykładamy nasze jagody w żelu.
Na wierzch układamy groszek ptysiowy. Całość wkładamy do lodówki na noc.
Przed podaniem oprószamy nasze ciasto cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem.
Smacznego