Dzisiaj mam dla Was przepis na najpopularniejszy grecki fast-food, który przygotujemy w wersji domowej. Zapraszam Was na gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita! Aromatycznie zamarynowane mięso przyrządziłem na patelni grillowej, aby zostało miękkie i soczyste. Następnie podałem je z chrupiącymi warzywami oraz kremowym sosem tzatziki, zawijając to wszystko w chlebki pita. W wersji ekspresowej można to danie wyczarować w nieco ponad pół godziny. Jednak zachęcam również do przygotowania chlebków pita na zaczynie poolish samodzielnie i zaserwowania dania z sałatką grecką obok. Wtedy to będzie prawdziwa grecka uczta!
Sama nazwa potrawy pochodzi od greckiego słowa γύρος (czyt. giros), oznaczającego obracać się. Jest to kalka z tureckiego słowa döner, które powstało z czasownika dönmek o tym samym znaczeniu. Grecy postanowili w latach 70. podmienić turecką nazwę potrawy döner kebap, nadając jej grecki charakter. Niezależnie od przyjętego nazewnictwa, jest to samo danie, które przyrządza się z mięsa opiekanego na specjalnym pionowym ruszcie i ciętego następnie na kawałki. W Grecji gyros jest przygotowywany zwykle z wieprzowiny lub kurczaka, rzadziej z baraniny lub wołowiny, chociaż dozwolone są wszelkie rodzaje mięsa, bo tutaj liczy się tylko specyficzny sposób obróbki cieplnej. W domowych warunkach oczywiście nie przygotujemy gyrosa w taki sposób dlatego, aby otrzymać podobny smak, trzeba postawić na odpowiednią mieszankę przypraw i grillowanie mięsa. Moim zdaniem obowiązkowe są kumin, kolendra, oregano i tymianek, które nadają charakterystycznego bliskowschodniego charakteru. Mieszankę przypraw można przygotować samemu, do czego zachęcam lub kupić po prostu gotową.
Przygotowując ten grecki fast-food w domu, zwykle korzystam z mięsa drobiowego. Jest szybsze w przygotowaniu i moim zdaniem lepiej smakuje. Najlepiej nadadzą się polędwiczki, które po grillowaniu będą delikatne lub podudzia, które będą najbardziej soczyste. Gyros z kurczaka podałem tradycyjnie z pomidorami, cebulą i sałatą w chlebku pita. Pominąłem jednak dodatek frytek, które w Grecji są dodatkiem niemal obowiązkowym, robiąc wersję bardziej fit. 😉 Samą pitę możecie przygotować na dwa sposoby: uformować łódeczki lub odciąć końcówkę i napełnić od środka po uprzednim podgrzaniu. Wybór należy do Was. 😉
SKŁADNIKI
Gyros z kurczaka*:
- 500 g polędwiczek z kurczaka (można również użyć piersi lub podudzi bez kości)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku
- ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
Do podania:
- 8 chlebków pita (gotowych lub z tego przepisu)
- sos tzatziki (z tego przepisu)
- 1 czerwona cebula
- 8 listków sałaty rzymskiej
- garść pomidorów koktajlowych
PRZYGOTOWANIE
Gyros z kurczaka
- Polędwiczki oczyść i osusz. Możesz przekroić je na mniejsze kawałki, jeżeli są duże. (Piersi z kurczaka koniecznie poprzekrawaj na mniejsze cząstki).
- Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą i połącz z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, tworząc pastę.
- Mięso dokładnie wymieszaj z marynatą i wstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Zamarynowane polędwiczki grilluj na grillu elektrycznym lub patelni grillowej po około 3 minuty z obu stron.
- Gotowe mięso pokrój na mniejsze cząstki.
Podanie
- Chlebki pita krótko podgrzej i uformuj łódeczki. Możesz również naciąć ich brzeg i nadziać je od środka.
- Chlebki napełnij sałatą, pokrojoną w piórka cebulą, pokrojonymi pomidorami oraz gyrosem z kurczaka.
- Całość polej sosem tzatziki. Podawaj z sałatką grecką obok.
UWAGI
*Możesz również wykorzystać gotową przyprawę do gyrosa zamiast wymienionych składników.