Risotto z kurkami i koperkiem



Dzień dobry :-) Sezon na kurki już powoli będzie się kończył. U mnie jeszcze risotto z kurkami i koperkiem. My je bardzo lubimy, a danie proste, ale bardzo smaczne :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki na 4 porcje:

  • około 300 g ryżu arborio
  • 200 g kurek
  • pęczek koperku
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • starty ser grana padano
  • sól
  • pieprz


1. Przygotowujemy bulion. Następnie cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Jak się nam zeszkli wrzucamy przepłukany pod bieżącą wodą ryż arborio i prażymy jakieś 2-3 minuty.
2. Następnie wlewamy wino, mieszamy, po kilku minutach dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i dolewamy partiami bulion (ja dzielę sobie go na 4 razy). 
3. Kurki myjemy. Dorzucamy do ryżu po dodaniu ostatniej partii bulionu. Pamiętajmy o mieszaniu. Pod koniec dorzucamy posiekany koperek. Wyłączamy gaz, wrzucamy straty ser grana padano (garść, reszta do posypania), mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
4. Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem. Smacznego :-)





22 komentarze:

  1. Coś dla mnie, uwielbiam takie dania 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzadko jem risotto, Twoja propozycja wygląda smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pycha, ja właśnie przed obiadem :)
    „Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  4. Risotto? To będzie moje pierwsze podejście :D Mam nadzieję, że podołam! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym spróbowała- bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurki uwielbiam tak jak pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda absolutnie przepysznie! Muszę koniecznie spróbować ;)

    Zapraszam: czytanko.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. z kurkami i koperkiem musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. zawsze chciałam zjeśc risotto :D może niekoniecznie z kurkami, ale jakieś zwykłe z czymś co lubię - mega!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne połączenie, oj jadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. moja mama zjadłaby z wielką chęcia, kocha kurki!

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy nie jadłam risotto hah, długo nawet nie miałam pojęcia co to jest,ale to jak byłam młodsza.

    OdpowiedzUsuń
  13. W tym roku nie jadłam kurek. A ryż arborio uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie lubiłam grzybów, nadal nie lubię, ale może kiedyś się przekonam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger