Sernik z kajmakiem

4.8/5 (840 ocen)

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

20 min + pieczenie

Sernik z kajmakiem przepis

Opis przepisu

Sernik z kajmakiem to zdecydowanie jeden z najlepszych serników jakie tylko mogą być. Wychodzi puszysty wysoki i leciutki jak chmurka. Po upieczeniu studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą kajmakową (ja użyłam gotowej z puszki) oraz orzeszkami ziemnymi (ja użyłam niesolonych).

Sernik krówkowy

Mój przepis na sernik z kajmakiem to idealne ciasto na każdą okazję jak np. urodziny, imieniny, domówkę, chrzciny czy Święta. Przygotowuję go co jakiś czas i muszę przyznać, ze za każdym razem znika w tempie błyskawicznym.

Sernik

Pamiętaj, że w przypadku serników, na efekt końcowy ma głównie wpływ sposób i czas jego przygotowania. Bardzo ważny jest także użyty twaróg – ja najczęściej mielę sama lepszej jakości prawdziwy twaróg lub kupuję z wiaderka z firmy Wieluń lub Piątnica. Osobiście nie korzystam z serów z wiaderka z Włoszczowej, z Lidla czy Biedronki. Czasami dostaję od Was wiadomości prywatne, że sernik Wam opadł, popękał czy ma nijaki posmak.  Tak się często dzieje w przypadku użycia kiepskiej jakości twarogów, używania produktów wyciągniętych prosto z lodówki, złego ubicia białek czy pieczenia w zbyt wysokiej temperaturze. Ja zazwyczaj piekę serniki przez dłuższy czas, ale w niższej temp. To wpływa na to, że w trakcie pieczenia moje serniki nie rosną imponująco, zwiększając nawet dwukrotnie objętość, a następnie spektakularnie nie opadają. Polecam zastosować tą metodę.

Koniecznie wypróbuj ten prosty i niesamowicie smaczny sernik z kajmakiem. Jeśli wolisz podobnych wypieków, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością:

Przepis na: Sernik z kajmakiem

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Spód:

  • 220 g herbatników maślanych
  • 90 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • opcjonalnie 2 łyżki masy krówkowej (kajmaku)

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej (kajmaku)
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych np. solonych
Wyślij emailem

Sernik z kajmakiem przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasteczkowy spód

Wszystkie składniki na sernik z kajmakiem powinny być w temp. pokojowej.

Ciasteczkowy spód

Herbatniki (ok. 220 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku.


Krok 2

spód ciasteczkowy

Masło (90 g) rozpuszczamy w małym garnku lub w mikrofalówce i studzimy. Mieszamy oba składniki tworząc dosyć lepkie ciasto o konsystencji mokrego piasku.

Spód i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej leciutko natłuścić masłem blaszkę żeby papier na bokach się ładnie trzymał. Polecam powycinać sobie na boki grubsze kawałki papieru i wyłożyć je nieco ponad wysokość blaszki. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm (można użyć także tortownicy o średnicy 26 cm).

Jeśli chcesz ten sernik piec w większej foremce to trzeba zwiększyć ilość składników (w zależności od wielkości użytej blaszki).

Zblendowanymi herbatnikami wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej. 


Krok 3

masa serowa

Masa serowa

Do sernika z kajmakiem można użyć twarogu z wiaderka lub zwykłego twarogu w kostce, tylko trzeba go dwukrotnie zmielić.

Żółtka (6 sztuk) miksujemy wraz z cukrem (180 g), miękkim masłem (70 g) oraz cukrem z prawdziwą wanilią (30 g) – ja użyłam odrobinę intensywnej pasty waniliowej. To powinno zająć około 2 minut.


Krok 4

masa serowa

Dodajemy skrobię ziemniaczaną (2 płaskie łyżki), twaróg (1 kg) oraz opcjonalnie masę krówkową (2 płaskie łyżki).


Krok 5

sernik z masą kajmakową

Miksujemy tylko do połączenia się składników.  


Krok 6

sernik z masą kajmakową

W osobnej misce miksujemy białka (6 sztuk) ze szczyptą soli przez minimum 5 minut do powstania sztywnej piany.

Ważne żeby białka były naprawdę dobrze ubite.


Krok 7

sernik z masą krówkową

Delikatnie i powoli łączymy pianę z masą serową (np. za pomocą łyżki lub trzepaczki), dodając łyżka za łyżką.

Masa serowa gotowa. 


Krok 8

sernik z wiaderka z masą krówkową

Masę serową przekładamy do tortownicy.

Sernik kajmakowy

Można piec sernik tradycyjnie umieszczając tortownicę tylko na środkowej półce piekarnika, ale ja polecam kąpiel wodną. Opisałam ją w tym wpisie klik >>. Tym razem umieściłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą na dolnej półce piekarnika, aby zapewnić sernikowi wilgotność w trakcie pieczenia.

Pieczemy przez 20 minut w temp. 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. W trakcie pieczenia sernika, nigdy nie otwieramy piekarnika, ponieważ to może spowodować, że sernik opadnie.

Po jego upieczeniu, jeszcze przez ok. 20 minut trzymamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a po tym czasie studzimy go w piekarniku przy leciutko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie już zimny, wtedy wierzch dekorujemy masą kajmakową i lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Jeżeli masa kajmakowa będzie za twarda do posmarowania, to możemy ją troszeczkę podgrzać w rondelku.

Gotowy sernik przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Serniki

Daj znać w komentarzu jak Ci smakował ten serniczek. Jeśli szukasz podobnych, sprawdzonych przepisów to koniecznie wypróbuj sernik puszysty lub sernik krakowski. Dużą popularnością cieszy się na blogu także sernik pistacjowy oraz sernik gotowany.


Sernik z kajmakiem

Sernik z kajmakiem

Sernik kajmakowy

sernik z masą krówkową

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 840

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
239 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta
Aneta
2 godzin temu

Czy można zrobić z 1,5 porcji i upiec na normalnej blaszce?

aga
aga
3 godzin temu

Czy rodzynki będą pasować do tego sernika? czy opadną na dno? dodałabym mniejszą ilosc cukru wtedy

aga
aga
1 godzina temu

tak myślałam

Monika
Monika
9 godzin temu

Witam, czym można zastąpić skrobie ziemniaczaną ?

Monika
Monika
53 minut temu

Dziękuję za odpowiedź:)

Karolina
Karolina
15 godzin temu

Czy zamiast cukru można dac erytrytol I w jakiej ilosci?

Lisjen
Lisjen
1 dzień temu

Musze wypróbować ten przepis bo serniczek wygląda przepysznie. Ale myślę, ze zamiast orzechów dodam płatki migdałów. Chyba będzie tez OK ? Dzięki za łatwy i prosty przepis. Pozdrawiam

Asia
Asia
1 dzień temu
Reply to  Lisjen

Ja już piekłam ten sernik na Boże Narodzenie i wyszedł idealny, na górze miałam właśnie płatki migdałowe.

Lisjen
Lisjen
1 dzień temu
Reply to  Asia

Super, to tym bardziej go wypróbuje 🙂

Lisjen
Lisjen
1 dzień temu

Dziękuję 🙂

Anka
Anka
3 dni temu

Wyszedł naprawdę fajny, może ciut za słodki. Robiłam z twarogu President. Piekłam bez kąpieli wodnej i jest ok 🙂

Anna
Anna
13 dni temu

Niestety mimo ze wyrósł wysoki powolnego studzenia dużo opadła środek a szkoda nie jest taki równy jak na zdjęciu . może innym razem heh

Weronika
Weronika
17 dni temu

Trochę przesadziłam z kajmakiem 🙂

IMG_2902
Weronika
Weronika
17 dni temu

Robiłam pierwszy raz , wyszedł puszysty jak chmurka – to dobrze ? W smaku pyszny :):)

Weronika
Weronika
17 dni temu

Myślałam , że wyjdzie taki bardziej zbity 🙂 fajny przepis będę powtarzać i przekazywać dalej 😉

Ewa
Ewa
18 dni temu

Przepraszam a masło to gdzie ?
Na spacerze ?🫣🤔

Magda
Magda
26 dni temu

Do zmiksowanych herbatników (dodaje troche więcej niz w przepisie) i roztopionego masla dodaje jeszcze masło orzechowe, super komponuje się z kajmakiem i prażonymi migdałami.

Monika
Monika
1 miesiąc temu

Trzymałam się przepisu, robiłam na formie 20cm i również wyszedł 🙂 polecam !

Snapchat-1577075856
Izabela
Izabela
1 miesiąc temu

Dla osób posiadających miksery wysokoobrotowe dobra rada. Wszystkie składniki na masę wystarczy zmiksować chwilę na wysokich obrotach i ominąć wszystkie kroki masy 😅 wychodzi wysoki i równy. Bez zdjęcia, nie zdarzyłam 🤣

Anna
Anna
2 miesięcy temu

Sernik przepyszny polecam🙂

IMG_20240128_085945
Dorota
Dorota
2 miesięcy temu

Super przepis.Dziękuje Sernik wyszedł pyszny 😊

IMG_20240123_072138
Karolina
Karolina
2 miesięcy temu

Po co Pisać aby jajka zmiksowac z cukrem a w 5 kroku o rozdzielaniu białek? Wprowadziła mnie Pani w błąd. Oby sernik wyszedł bo się do Pani pofatyguje .

Agnieszka
Agnieszka
2 miesięcy temu

A jaki ser Pani poleca?

Aleksandra
Aleksandra
2 miesięcy temu

To już nie wiem który raz z tym sernikiem, ale pierwszy raz zrobiłam go kropka w kropkę stosując się do wszystkich wskazówek. Wyszedł nieziemsko pyszny, lekki jak chmurka, rozpływający się w ustach. Poezja!

IMG_20240114_152151
Ewelina
Ewelina
2 miesięcy temu

Sernik przepyszny, bardzo smakował mężowi i córkom 🙂 Dziękuję za przepis, na pewno będę go robić częściej.

IMG_20240106_092042
Aneta
Aneta
2 miesięcy temu

Sernik wyszedł idealny i puszysty,
a piekłam go pierwszy raz.
Piekłam zgodnie z opisem z brytfanką wody na dole piekarnika.
Ja dodałam całą puszkę kajmaku.
Na zdjęciu resztka która jeszcze została.

Polecam

inbound331799666755429522
Ewa
Ewa
2 miesięcy temu

Czy można dodać mascarpone w tym przepisie zamiast masła? Czy taki sernik wyjdzie? Widzialam inny sernik z mascarpone u Pani, ale czy w tym przepisie wyjdzie? 🙂

Ewa
Ewa
2 miesięcy temu

Można dodać mascarpone zamiast masła, bo akurat mam sporo w domu i chciałabym zużyć:)

Ewelina
Ewelina
2 miesięcy temu

Świąteczny 2023

IMG_20240101_200845
Marlena
Marlena
2 miesięcy temu

Chyba mój pierwszy sernik w życiu 🙈 troszkę popękał, ale kajmak ładnie to przykrył (myślę, że wina piekarnika i jego mocy, bo piekłam w kąpieli wodnej). W środku ładny, puszysty, idealny na zakończenie starego roku 😊
Wszystkiego najlepszego i więcej takich super przepisów 😍

IMG_20231230_231352
Magda
Magda
2 miesięcy temu

Sernik świetny! Wszystkie rady pomocne wyszedł genialnie i do kawki pasuje idealnie 😍 Przepis do zeszytu 😁

IMG_20231229_092703
Karolina
Karolina
3 miesięcy temu

Nieskromnie mówiąc, sama zachwycałam się nad tym jak wyszedł ten sernik! Na pewno nie ostatni raz zagościł u mnie w domu 🙂 Dziękuję za przepis, wyszedł obłędnie pyszny, lekki i nie pękł 🙂

Ewelina
Ewelina
3 miesięcy temu

Jest pyszny zrobiłam z kajmakiem o smaku słonego karmelu

IMG_20231224_2037102
Monika
Monika
3 miesięcy temu

Jeszcze nie próbowałam, ale wygląda cudownie ☺️

IMG_20231224_000527
Justyna
Justyna
3 miesięcy temu

Uwielbiam Twoje serniki ❤️😋

IMG_20231223_085319
Żaneta
Żaneta
3 miesięcy temu

Serniczek wyszedł rewelacyjnie 🩷 Dziękuję za przepis . Na pewno wrócę po inne . Wesołych Świąt 🎄

20231223_211539
Viola
Viola
3 miesięcy temu

Rewelacyjny przepis ❤️ każdemu bardzo smakuje ten serniczek 😃 robiąc zgodnie z przepisem wychodzi nawet mi, czyli osobie, która za dużego talentu do pieczenia nie ma 😃

Oliwia D.
Oliwia D.
3 miesięcy temu

Sernik wyszedł przepiękny i przepyszny! 😋
Dziękuję bardzo za ten super przepis!
Wesołych Świąt!!!🎄🎁❣️☃️

IMG_7449
Karolina
Karolina
3 miesięcy temu

Sernik przepyszny 🙂 Zresztą jak każdy od Pani 🙂

inbound8247142210456293729
Patrycja
Patrycja
3 miesięcy temu

Jaka może być przyczyna że sernik po 50 minutach w 150 stopniach okropnie pęknął w zasadzie cały? Piekłam już dużo serników ale pierwszy raz z naczyniem z wodą i nigdy nie miałam takiej sytuacji

Olga
Olga
3 miesięcy temu
Reply to  Patrycja

Niestety miałam taką samą sytuację jak Pani 🙁

Aga
Aga
2 miesięcy temu

Ja zawsze robiłam sernik z białą czekoladą ale dzisiaj spróbowałam tego. Niestety tak jak panią sernik mega wyrósł i popękał. Ja osobiście uważam, ze to kwestia sera. Zawsze kupowałam w biedronce zwykły w wiaderku, a teraz przez przypadek wzięłam jaki sernikowy i tutaj widzę największy błąd niestety. Zawsze wychodziły mi piękne, równe serniki, a ten wyrósł jak szalony i popękał. Jutro zrobię power i spróbujemy jak w smaku 🙂

Ala
Ala
3 miesięcy temu

naprawdę idealny sernik, najlepszy jaki robiłam!

IMG_1631.jpg
Basia
Basia
3 miesięcy temu

Wyszedł cudowny, rozpływający się w ustach. Jak zawsze super rozpisany przepis krok po kroku.

received_1944470812620096.jpeg
Sandra
Sandra
3 miesięcy temu

Czy ktoś próbował zastąpić cukier erytrytolem ? Piekę ten sernik bardzo często jednak myślałam o tym żeby go zrobić bardziej “legalnym” dla babci z cukrzyca

Iza
Iza
3 miesięcy temu
Reply to  Sandra

Robiłam z erytrytolem, wyszedł super tylko zdecydowanie za słodki. Następnym razem dam 110 gramów erytrytolu, w zupełności wystarczy. Dodałam do masy 2 łyżki masy kajmakowej bez cukru i na wierzch tę masę kajmakową. Więc gdyby nie herbatniki, które mają cukier to byłby bez cukru 😁

Pati
Pati
3 miesięcy temu

Sernik wyszedł super! Nie popękał i wyrósł równiutki. Wszystkim smakował 😊 Dodałam trochę aromatu śmietankowego, a cukier z prawdziwą wanilią zamieniłam na przyprawę do sernika (20g) + cukier wanilinowy (15g).

1000003727.jpg
Sylwia
Sylwia
4 miesięcy temu

Można upiec w rancie?

Aleksandra
Aleksandra
5 miesięcy temu

Sernik wychodzi przepyszny, korzystając z przelicznika foremek zrobiłam dużą blachę i rozpieściłam koleżanki i kolegów w pracy 🙂 z takim dokładnym opisem wszystko wyszło perfekcyjnie, po prostu pycha 🙂 dziękuję

IMG_20231009_083012.jpg
Natalka1813
Natalia
5 miesięcy temu

Czy .moge dodać ser nie x wiaderka tylko zmielony

MAGDA
MAGDA
5 miesięcy temu

WITAM,mam pytanie – raz już robiłam ten sernik i używałam blaszki 24 cm…i drugiej 20 cm ponieważ było tyle masy, że nie mieściła się do tej jednej blaszki 😮 serniki wyszły pyszne, ale teraz chcę go powtórzyć w jednej (:D) blaszce 26 cm, czy on ma aż się prawie wylewać z tej blaszki przed pieczeniem? Czy lepiej użyć większej prostokątnej typu 28×35?

Joanna
Joanna
6 miesięcy temu

Witam, jeśli chce przygotować sernik na kruchym spodzie czy spód wcześniej zapiec z 10/15 min czy nie ma konieczności?

Justyna
Justyna
6 miesięcy temu

Jakiego masła użyć?

Agnieszka
Agnieszka
8 miesięcy temu

Wyszedł pyszny jeszcze nigdy nie udał mi się tak piękny serniczek , przepis super szczegółowo podany . Bardzo polecam

IMG_1049.jpeg
Karolina
Karolina
8 miesięcy temu

Wyszedl obledny. Nie wytrzymałam i skroilam jeszcze ciepły. Spod zrobiłam 110g ciasteczek owsianych i 110 ciastek maslanych. Efekt chrupka. Czekam na następny dzień 😍

inbound1180014015225734303.jpg
Jagoda
Jagoda
7 miesięcy temu
Reply to  Karolina

Moj sernik wyglada z zewnątrz pieknie. Co prawda nie smakowalam jeszcze ale ściągając boki blaszki widziałam właśnie te ciastka tez jak by się rozpływały jak u Pani. Czekam do jutra żeby rozkroić. Ale już się załamałam. Próbowałam tyle serników a wszystkie przy spodzie lub w środku są zbyt mokre. Podkręca już temperaturę o 10 stopni więcej . Tu nie chciałam bo każdy pisał ze wychodzi idealny.

Paulina
Paulina
9 miesięcy temu

Sernik wyszedł cudowny. Gdzie nie gdzie popękał ale zostało to zakryte kajmakiem. Sernik robiła córka dla taty z okazji dnia ojca.

IMG_20230623_201841.jpg
Ada
Ada
9 miesięcy temu

Coś pysznego! ♥️ Sernik rozpływa się w ustach🤤 Piekłam z tego przepisu już kilka razy i za każdym razem wychodzi idealnie 🥰

EEB84FEB-952C-4698-80E6-A110B41180B0.jpeg
Izabela
Izabela
9 miesięcy temu

Czy do sernika z przepisu dodala Pani masę kajmakowa, która jest opcjonalna?

Madzia
Madzia
9 miesięcy temu

Sernik wyszedł przepyszny!

Byłam pewna, ze opadnie, bo jak zaczynałam piec to zaczął sporo rosnąć, ale ku mojemu zdziwieniu NAPRAWDĘ NIE OPADŁ!

Pękł mi dosłownie bardzo delikatnie w 3 miejscach, ale masa kajmakowa zasłoniła wszystko ❤️

IMG_0475.jpeg

Sernik

Jakbym miała Wam powiedzieć jakie ciasta lubię piec najbardziej to pewnie bez jakiegokolwiek zawahania odpowiedziałabym, że serniki. Po prostu kocham je piec i jeść! U mnie w domu mówią na mnie królowa serników! Piekłam je już tyle razy, że ciężko zliczyć. Domowy, puszysty sernik na bazie wysokiej jakości twarogu i wiejskich jajek to prawdziwa bomba dla podniebienia.

Sernik z kajmakiem

Mój najnowszy sernik z kajmakiem i niesolonymi orzeszkami to prawdziwy hit w moim domu. Odkąd wszyscy go spróbowali to zniknął w tempie błyskawicznym. Sernik z kajmakiem wychodzi wysoki, puszysty, pięknie się kroi, a co więcej rozpływa się w ustach. Jeśli jesteś fanem wszelkiej maści serników, to jestem pewna, że zakochasz się w tym przepisie.

Sernik puszysty

Ten puszysty sernik z kajmakiem i orzeszkami sprawdzi się świetnie na wszelkie uroczystości rodzinne czy nawet zwykłą domówkę. Oczywiście możesz go także upiec bez jakiejkolwiek okazji, po prostu jako coś słodkiego do kawusi. Chciałabym Cię zachęcić do wypróbowania tego prostego sernika. Jeżeli tylko wolisz podobne wypieki, to zapraszam do wypróbowania innych moich serników, które cieszą się na blogu ogromną popularnością jak np. sernik z malinami, puszysty sernik z białą czekoladą, sernik tradycyjny z mascarpone i owocami czy sernik krówkowy.

RozwińZwiń