piątek, 21 sierpnia 2020

Placuszki z dyni

Niesamowity szybki przepis na placuszki dyniowe. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, usmażyć i gotowe! Podczas smażenia placki wyrastają jak drożdżowe racuchy. Przepis jest naprawdę pyszny i korzystam z niego przez cały rok. W sezonie dyniowym możemy poporcjować startą dynię do zamrażarki i robić placuszki przez cały rok. Możemy podawać je z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem. Przepis znalazłam tutaj: aniagotuje.pl






Składniki:
drobno starta dynia 640 g,
jajka 4 szt,
mąka pszenna 600 g,
jogurt naturalny 300 g,
cukier waniliowy 16 g,
olejek pomarańczowy 1 łyżka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
soda 1 łyżeczka,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki włożyć do miski i zamieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką placuszki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym. Podawać z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz