środa, 12 sierpnia 2020

Tarta z owocami i budyniem



 Tarta z dowolnymi owocami na kruchym cieście i słodkim, budyniowym kremem tworzy idealne połączenie.

Ciasto idealne na lato, nie topi się w czasie upałów i nie trzeba go chować od razu do lodówki.

Polecam wykorzystać kwaśne owoce, np porzeczki lub maliny.

                            

Składniki na kruchy spód:

  • 1 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl cukru pudru
  • 120 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Szybko zagniatamy wszystkie składniki tak, by nie zagrzać ciasta.
Owinąć folią i schłodzić pół godziny w lodówce.

Po tym czasie wyłożyć na formę do tart, uprzednio wysmarowaną masłem.
Nakłuć widelcem.
Schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Piec w 190^C przez około 15 minut.

Składniki na krem budyniowy:
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl śmietanki 30%
  • 1/3 szkl cukru białego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 żółtka
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • szczypta soli
Mleko, kremówkę, ekstrakt, sól i masło umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu.
Dodać czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia.
Żółtka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki i ponownie zmiksować.
Powoli wlać gorące mleko, cały czas mieszając.

Wstawić na średni ogień, cały czas mieszać i gotować, aż zgęstnieje.

Lekko wystudzić.
Wyłożyć jeszcze gorące na ciasto.

Wierzch udekorować owocami.

                                               

*Na podpieczony spód można wyłożyć parę łyżek ulubionego dżemu lub kremu czekoladowego do smarowania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz