Gulasz warzywny z ziemniakami, boczniakami i cukinią

        Kto ma ochotę na lekkie, warzywne, jednogarnkowe danie? W takim razie zapraszam do przepisu ;)



Składniki:
  • 5-6 ziemniaków
  • kilka sztuk boczniaków (ja kupiłam tackę boczniaków)
  • 1 duża cukinia
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • gałązka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego 
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy wszystkie przyprawy.

Boczniaki dokładnie myjemy,  odcinamy ogonki (nie będziemy ich używać) a same kapelusze kroimy na kawałki. Pokrojone boczniaki wrzucamy do cebulki i podsmażamy.

Selera naciowego myjemy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do naszego garnka. Chwilę podsmażamy a następnie dolewamy ok 250ml wody. Wodę możemy zastąpić bulionem warzywnym ale jeśli go nie mamy to po prostu mocniej przyprawimy nasz gulasz.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę i wrzucamy do gulaszu. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut. W tym czasie myjemy cukinię, kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka. Całość jeszcze dusimy pod przykryciem do miękkości i dodatkowo przyprawiamy do smaku. Podajemy posypane natką pietruszki.




Komentarze