Cukinia faszerowana tuńczykiem i ricottą FIT

Cukinia dość często pojawia się w mojej kuchni. Uwielbiam ją w daniach, gdzie gra pierwsze skrzypce i tam, gdzie stanowi jedynie dodatek. Przepisy na wiele dań z jej użyciem znajdziecie TUTAJ. Tym razem mam dla Was wspaniały przepis z cukinią w roli głównej. Faszeruję ją na wiele sposobów, jednak z kaszą gryczaną i kozim serem oraz dzisiejszą – z tuńczykiem i ricottą lubię najbardziej. A jaki jest Wasz ulubiony sposób na farsz?
Przy podziale na 4 porcje, jedna to ok. 376kcal, B: 28,6g, T: 19,6g, W: 22,9g.

Składniki na 4-6 porcji:
– 3 cukinie
– 250g ricotty
– 170g tuńczyka w oliwie
– 100ml mleka
– 3 jajka
– 1 cebula
– 50g parmezanu, tartego
– 1 kromka chleba
– 2 łyżki bułki tartej pełnoziarnistej (lub bezglutenowej)
– 1 łyżka oliwy
– sól, pieprz

Cukinie kroimy wzdłuż na pół i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, studzimy. Kromkę chleba rwiemy na kawałki i zanurzamy w mleku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na małym ogniu szklimy drobno pokrojoną cebulę. Ostudzone cukinie wydrążamy za pomocą łyżeczki i podsmażamy z cebulą, aż prawie całkowicie odparuje. Zawartość patelni studzimy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy odciśnięty z mleka chleb, ricottę, tuńczyka i jajka, mieszamy. Do masy dodajemy parmezan, doprawiamy i mieszamy. Tak przygotowaną masą wypełniamy wydrążone cukinie. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzchy posypujemy bułką tartą. Pieczemy 15 minut w 250 stopniach. Po upieczeniu cukinie odkładamy na 5 minut i podajemy.
Smacznego!

Dodaj komentarz