sierpnia 14, 2020

Quiche lorraine z kurkami



Przychodzę dzisiaj z wytrawnym plackiem lotaryńskim, lecz w bardziej spolszczonej wersji ;)
Bez boczku i sera Gruyère, za to z goudą i kurkami :)
Spróbujcie a nie pożałujecie! :)



Składniki:

(2 porcje)

Ciasto
  • 240 g. mąki pszennej
  • 120 g. zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie
  • 100 g. kurek
  • 1 łyżka masła
  • 10 cm. kawałek zielonych części pora
  • 4 żółtka
  • 160 g. śmietanki 30% lub 36%
  • 4 łyżki mleka
  • 80 g. serka mascarpone
  • 60 g. sera, np. gouda
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Na maśle podsmaż posiekany por, dodaj przekrojone na pół kurki, dopraw solą i pieprzem. Po minucie zdejmij z ognia i przełóż na talerz.

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno oraz ranty formy o średnicy 20 cm. (lub dwóch mniejszych foremek). Spody nakłuj widelcem. Piecz spód przez 20 minut.

Śmietankę wymieszaj z mlekiem, mascarpone, żółtkami i drobno startym serem. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Na podpieczony spód wyłóż kurki z porem, a na to wylej masę śmietanową. Włóż z powrotem do pieca i zapiekaj przez 20-25 minut, aż masa się zetnie.

Podawaj tartę posypaną szczypiorkiem.





1 komentarz:

  1. Uwielbiam kisz lotaryński w jego klasycznej odsłonie, ale dodatek kurek bardzo pasuje i nadaje nowego smaku. Do wypróbowania dla mnie na ten sezon kurkowy.

    OdpowiedzUsuń