poniedziałek, 17 sierpnia 2020

Sałatka z kapusty, ogórków i marchwi na zimę

 



Składniki:

1 główka kapusty ( ok. 1,5kg )
2 kg ogórków gruntowych
4 czerwone papryki
1 kg marchewek
4 cebule

Zalewa:

3/4 szklanki cukru 
1/2 szklanki oleju
1 szklanka octu 10%
1 łyżeczka ziaren pieprzu
4 listki laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki soli


Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy w paski, ogórki (nie obieramy) w cienkie plastry, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, paprykę kroimy w paski, cebulę w kostkę.
Wszystkie warzywa łączymy, solimy 1 łyżką soli, mieszamy i odkładamy na 1 do 2 godzin.
Składniki zalewy wkładamy do garnka i mieszając zagotowujemy. Następnie studzimy i polewamy poszatkowane warzywa. Mieszamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. 
Sałatkę przekładamy do słoików, lekko ugniatając. Pasteryzujemy 12 minut od zagotowania wody. Następnie słoiki układamy nakrętkami do dołu, do wystygnięcia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...