Makaron z cukinią, porem oraz kiełbasą krakowską

Teraz, gdy mamy dostępne młode, niewielkich rozmiarów cukinie (takie są najsmaczniejsze), nie możecie przegapić tego przepisu.

Odłóżcie więc plany obiadowe na przygotowanie placków z cukinii (je zrobicie innym razem;) i koniecznie wypróbujcie taką propozycję obiadową.

Jest bardzo smacznie.

  • 300-400 g ulubionego makaronu
  • 2 małe, młode cukinie
  • 1 por
  • około 200 g kiełbasy krakowskiej suchej
  • 100 g szynki
  • około 200 g pomidorków cherry
  • około 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • kilka kropli soku z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • olej

Kiełbasę krakowską oraz szynkę kroimy na paseczki.

Por kroimy na półplasterki. Oprószamy solą.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Z jednej cukinii obieramy skórkę, odkładamy ją na bok. Obie cukinie kroimy w średniej wielkości kostkę.


Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.


Pomidorki rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Oprószamy solą oraz ziołami prowansalskimi. Skrapiamy niewielką ilością oleju.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, wybierając funkcję grill. Zapiekamy przez kilka minut, aż pomidorki zmiękną i puszczą sok.


Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy kiełbasę krakowską i smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy pory. Smażymy dalej, aż pory delikatnie się zeszklą. Następnie dodajemy szynkę oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Moc palnika nieco zmniejszamy. Dusimy przez kilka minut pod przykryciem (cukinia powinna pozostać jędrna). Pod koniec dodajemy skórkę z cukinii.

Na patelnię dajemy połowę śmietanki. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.

Pozostałą śmietanę mieszamy do połączenia z żółtkami. Dodajemy na patelnię. Smażymy, co jakiś czas mieszając, jeszcze przez chwilę.


Na talerze wykładamy odcedzony makaron. Wykładamy sos cukiniowy z kiełbaską, szynką i porem. Na wierzchu rozkładamy upieczone połówki pomidorków.