Pizza na bogato – domowa pizza na dużą blachę

Pizza na bogato – domowa pizza na dużą blachę Dziś przepis na pizze na bogato. Duża pizza na dużą blachę, a do tego duża ilość kolorowych składników. Znajdziecie tu kabanosy, pieczarki, paprykę czerwoną, paprykę zieloną, a nawet kukurydzę. Dzieje się sporo i jest naprawdę pysznie. Taka pizza na świeżych drożdżach, to wspaniały pomysł na obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Jej przygotowanie jest naprawdę proste. Cały sekret tkwi w odpowiednich proporcjach ciasta na pizze. A składniki? Tu zawsze możecie dowolnie poszaleć 😉 My lubicie takie kolorowe, bogate pizze, pełne różnych składników. A Wy?

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • pół łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub  opcjonalnie oleju rzepakowego

Dodatki:

  • pół opakowania kabanosów – u mnie kabanosy serowe Olewnik
  • 3 pieczarki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 zielonej papryki
  • 2-3 łyżki kukurydzy
  • 2 szczypty suszonej cebuli
  • około 200 g żółtego sera (najlepiej mozzarella, ja dziś nie miałam)
  • ulubiony sos pomidorowy na spód pizzy (opcjonalnie ketchup)

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy szczyptę cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże z wodą i olej (lub oliwę). Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie zagniatamy ciasto ręką, tak długo aż stanie się miękkie, jednolite i elastyczne. Rada: W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.

Z ciasta tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Przygotowujemy składniki na pizze.

Kabanosy drobno kroimy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, papryki w kostkę.

Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Papier i nasza dłoń smarujemy niewielką ilością oliwy lub  oleju.

Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.

Pizze smarujemy sosem pomidorowym lub w ostateczności ketchupem. Posypujemy cienką warstwą startego sera. Następnie wykładamy nasze składniki, na koniec dodając 2 szczypty suszonej cebuli.

Całość posypujemy resztą startego sera i wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkowy poziom).

Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (obserwujemy pizze! powinna mieć ładnie przyrumienione brzegi), u mnie najczęściej około 10 minut po czym na chwilę włączam termoobieg i piekę jeszcze z 2-3 minuty.

Podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego

Jeśli jesteś z Warszawy i chcesz kupić produkty na ten wpis sprawdź najlepsze sklepy spożywcze Warszawa: https://www.topspozywcze.pl/sklepy-spozywcze-miasta/sklepy-warszawa/

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz