Kulinarna Chwila: Kiełbasiane kotleciki Kulinarna Chwila: Kiełbasiane kotleciki

piątek, sierpnia 14, 2020

Kiełbasiane kotleciki


Kiełbasiane kotleciki

Nie zawsze kotlety mielone robi się z mięsa, zdradzam Wam sposób na kotlety z białej kiełbasy. Pyszne polecam.


Składniki na kotlety:
·       1 kg białej kiełbasy surowej
·       Jajko
·       ½ łyżeczki papryki ostrej
·       1 łyżeczka majeranku
·       Bułka tarta do panierki
·       Olej do smażenia
Składniki na sos chrzanowy:
·       1 ½ szklanka wody
·       1 kostka rosołowa
·       2 łyżki masła
·       1 łyżka mąki pszennej
·       2 łyżeczki śmietany 18%
·       2 łyżki chrzanu
Sposób przygotowania:
1.   Kiełbasę białą wyciskami z flaczka do miski, wbijamy jajko, doprawiamy papryką ostrą oraz majerankiem. Dokładnie mieszamy i robimy okrągłe kotleciki.Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.






2.   Wodą wlewamy do rondelka, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy.

3.   Masło rozpuszczamy na małej patelni, dodajemy mąkę i zagęszczamy sos.


4.   Do sosu wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan i gotujemy aż sos zrobi się nam gęsty.


5.   Kotleciki podajemy z sosem.





6.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz